Tatt på Schengen

GARDERMOEN (Dagbladet): Justisdepartementet visste ikke at Kanariøyene var en del av Schengen. Dermed må deler av Oslo Lufthavn bygges om. Flyplassledelsen vurdere å saksøke departementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar i år iverksatte Oslo Lufthavn omfattende ombyggingsarbeider for å imøtekomme kravene i schengenavtalen. I den forbindelse ble Justisdepartementet bedt om å redegjøre for hvilke land som er tilknyttet Schengen-samarbeidet.

11 av 12 svar var riktige, men departementet visste ikke at Kanariøyene var en del av Schengen. I departementets brev til Oslo Lufthavn står det følgende: «Kanariøyene regnes som non-schengenområde.»

Vantro

Tabben ble ikke oppdaget før en EU-delegasjon i høst skulle inspisere schengenombyggingen på Gardermoen. Lettere forbløffet måtte de konstatere at Kanariøyene var feildefinert som non-schengenområde.

Ledelsen ved Oslo Lufthavn reagerte med vantro da de ble informert om at deler av ombyggingen til 107 millioner kroner måtte bygges om.

Schengen

  • Schengen-avtalen er et samarbeid mellom Norge, Island og EU-landene unntatt Storbritannia og Irland.
  • Etter at avtalen trer i kraft i mars neste år, skal alle som reiser mellom land i Schengen-samarbeidet slippe passkontroll.

Det er uklart hvor mye departementets Kanari-tabbe vil koste Oslo Lufthavn.

Vurderer søksmål

Ifølge informasjonssjef Knut Egil Hansen ved Oslo Lufthavn er det aktuelt å forfølge saken.

- Vi vurderer å saksøke departementet for å få dekket våre merkostnader, sier Hansen.

PS! Gardermoen ligger i Ullensaker kommune.