Tatt på senga av BA-HR

Et godt forberedt innlegg fra advokatfirmaet BA-HR førte i går til at Advokatforeningen også valgte å innklage advokat Thor-Erik Johansen for disiplinærutvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedstyret i Advokatforeningen møttes i går for å diskutere BA-HRs redegjørelse i forbindelse med firmaets rolle i «Tønne-saken». Styret vedtok å be disiplinærutvalget vurdere om advokat Øyvind Eriksen har brutt god advokatskikk da han i en faktura til Aker RGI skjulte et honorar på 1,5 mill. kr til avdøde Tore Tønne. Det er såpass spesielt at det bare skal ha skjedd en gang tidligere.

Målløs

Mer overraskende var det at styret også vedtok å klage advokat Thor-Erik Johansen inn til disiplinærutvalget. Dette gjorde Advokatforeningen uten saksforberedelse og etter at BA-HRs styreleder Rolf Johan Ringdal og daglig leder Bjørn Gabriel Reed hadde holdt et lengre innlegg der de konkluderte med at Johansen i sin rolle som tidligere advokat for den nå avskjedigede Kari Breirem hadde brutt reglene for taushetsplikt ved å overlevere taushetsbelagt informasjon fra BA-HR til Økokrim. Johansen lå med vond rygg på en sofa i hytta på Hvaler da Advokatforeningens sekretær ringte ved 14-tida i går for å informere om at han nå ville bli innklaget. - Jeg ble målløs. For meg er det ufattelig at foreningen gjør dette uten å be meg om en redegjørelse på forhånd, sier Johansen til Dagbladet. - Dette er en klar forskjellsbehandling, sier Kari Breirems advokat, Harald Stabell som tok over som Breirems advokat tidligere denne uka. Han vil i dag be disiplinærutvalget om at de utsetter saken mot Johansen til etter at avskjedigelsessaken mellom Breirem og BA-HR er avgjort i arbeidsretten.

Samme hensyn

Aarseth sa i går at han håpet Johansens sak ville være avgjort i løpet av et par måneder, mens disiplinærutvalget ikke har anledning til å vurdere Øyvind Eriksen før hans straffesak er pådømt. - Hensynet er det samme i forhold til min klient, sier Stabell. En advokat som ønsker å være anonym, sier til Dagbladet at hovedstyrets behandling virker «lite profesjonell». Johansen burde fått den samme mulighet som BA-HR til å forklare seg, dernest er det oppsiktsvekkende at foreningen ikke nå tar ta et klart standpunkt i forhold til flere etiske dilemmaer som har plaget advokatstanden i det siste. - Jeg ser i ettertid at vi burde behandlet Thor-Erik Johansen annerledes. Ideelt sett skulle vi fått en redegjørelse fra ham også, sier formann Helge Aarseth seint i går kveld til Dagbladet. Advokat Thor-Erik Johansen har mer på hjertet: - Hvis advokater skal være tilbakeholdne med å fortelle politiet om eventuelle straffbare forhold, er man i fullstendig utakt med folks rettsoppfatning.