Finland om Tyrkias Nato-beskjed

Tatt på senga: - Helt motsatt

Dramatikken rundt Finland og Sveriges Nato-innmelding øker. Finland har lørdag snakket med Putin, og sier de er overrasket over Tyrkia.

PÅ VEI: Finlands statsminister Sanna Marin går inn for finsk Nato-søknad. Det samme gjør partiet hennes. Nå møter de likevel overraskende motstand fra Tyrkia. Her er statsministeren med Nato-sjef Jens Stoltenberg i Helsinki i oktober i fjor. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP / NTB
PÅ VEI: Finlands statsminister Sanna Marin går inn for finsk Nato-søknad. Det samme gjør partiet hennes. Nå møter de likevel overraskende motstand fra Tyrkia. Her er statsministeren med Nato-sjef Jens Stoltenberg i Helsinki i oktober i fjor. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Finlands president Sauli Niinistö snakket lørdag med Russlands president Vladimir Putin.

Samtalen var direkte og ærlig uten at den forverret dialogen. Å unngå økte spenninger var en viktig del av samtalen, sier presidenten i en uttalelse.

Ifølge uttalelsen fortalte presidenten Putin at Russlands krav i 2021, som skulle forhindre flere land fra å slutte seg til Nato og invasjonen av Ukraina, har endret hele sikkerhetssituasjonen i Finland.

Han fortalte også Putin at Finland skal søke om å bli en del av Nato innen få dager. Niinistö annonserte i går at han ville ta kontakt med Putin.

Nato-debatten har rast i Finland i årevis, men har tilspisset seg kraftig etter Russlands invasjon av Ukraina.

Torsdag kom den endelige bekreftelsen fra den finske regjeringen: Finland sier ja til Nato-medlemskap. Det skapte sterke reaksjoner i Moskva, som like etterpå langet ut mot avgjørelsen.

Tatt på senga

Det var ikke overraskende at Russland reagerer kraftig på nyheten, men den diplomatiske verden klør seg i hodet over beskjeden fra ett av Nato-landene, nemlig Tyrkia.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer