Finland om Tyrkias Nato-beskjed

Tatt på senga: - Helt motsatt

Dramatikken rundt Finland og Sveriges Nato-innmelding øker. Finland har lørdag snakket med Putin, og sier de er overrasket over Tyrkia.

PÅ VEI: Finlands statsminister Sanna Marin går inn for finsk Nato-søknad. Det samme gjør partiet hennes. Nå møter de likevel overraskende motstand fra Tyrkia. Her er statsministeren med Nato-sjef Jens Stoltenberg i Helsinki i oktober i fjor. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP / NTB
PÅ VEI: Finlands statsminister Sanna Marin går inn for finsk Nato-søknad. Det samme gjør partiet hennes. Nå møter de likevel overraskende motstand fra Tyrkia. Her er statsministeren med Nato-sjef Jens Stoltenberg i Helsinki i oktober i fjor. Foto: Jussi Nukari / Lehtikuva / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finlands president Sauli Niinistö snakket lørdag med Russlands president Vladimir Putin.

Samtalen var direkte og ærlig uten at den forverret dialogen. Å unngå økte spenninger var en viktig del av samtalen, sier presidenten i en uttalelse.

Ifølge uttalelsen fortalte presidenten Putin at Russlands krav i 2021, som skulle forhindre flere land fra å slutte seg til Nato og invasjonen av Ukraina, har endret hele sikkerhetssituasjonen i Finland.

PRESIDENT: Sauli Niinistö sier Tyrkias uttalelser kom overraskende på ham. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP
PRESIDENT: Sauli Niinistö sier Tyrkias uttalelser kom overraskende på ham. Foto: Markku Ulander / Lehtikuva / AFP Vis mer

Han fortalte også Putin at Finland skal søke om å bli en del av Nato innen få dager. Niinistö annonserte i går at han ville ta kontakt med Putin.

Nato-debatten har rast i Finland i årevis, men har tilspisset seg kraftig etter Russlands invasjon av Ukraina.

KRIGSFORBRYTELSER: Russiske soldater etterforskes etter angrep på sivile. NB! Vi advarer mot sterke inntrykk. Video med tillatelse fra CNN. Vis mer

Torsdag kom den endelige bekreftelsen fra den finske regjeringen: Finland sier ja til Nato-medlemskap. Det skapte sterke reaksjoner i Moskva, som like etterpå langet ut mot avgjørelsen.

Tatt på senga

Det var ikke overraskende at Russland reagerer kraftig på nyheten, men den diplomatiske verden klør seg i hodet over beskjeden fra ett av Nato-landene, nemlig Tyrkia.

Siden kort tid etter krigens utbrudd har budskapet fra Nato-sjef Jens Stoltenberg vært klart: Finland og Sverige er velkommen til å søke om medlemskap. Nye medlemmer krever godkjenning fra alle Natos 30 medlemsland.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa at han ikke er tilhenger av Nato-medlemskap for Sverige og Finland og at det vil være feil å innlemme dem i alliansen.

BOMBET: En video fra 12. mai viser russiske styrker bombe det som er igjen av stålverket Azovstal i Ukraina. Video: Reuters / Dagbladet TV Vis mer

Han hevdet at skandinaviske land støtter militante kurdere og andre grupper som Tyrkia ser på som terrorister.

Finlands president Sauli Niinistö sier i et intervju på finsk radio at dette kom overraskende på ham.

- Så langt har Tyrkias budskap til oss vært helt motsatt, sier presidenten ifølge kringkasteren YLE.

Putins beskjed

Russlands president Vladimir Putin skal ha sagt til den finske presidenten lørdag, at det å gå inn i Nato, og dermed gå bort fra å være «nøytrale», vil være «en tabbe».

Det melder Reuters, som siterer russiske Ria Novosti.

Putin skal videre ha forsikret president Sauli Niinistö om at Russland ikke utgjør en sikkerhetsrisiko for Finland.

Det russiske nyhetsbyrået Interfax melder samtidig at den russiske presidenten advarte om at en endring i finsk utenrikspolitikk vil ha negative konsekvenser for den bilaterale relasjonen mellom de to nabolandene.

Angår Finland

Finlands president Niinistö sier at Tyrkia ikke direkte nevnte Finland i sin uttalelse om skepsis til medlemskap. Han mener likevel dette også angår Finland.

Lørdag ble det også klart at Det sosialdemokratiske partiet i Finland har besluttet at de støtter en finsk søknad om Nato-medlemskap.

- Som et resultat av den betydelige forandringen av sikkerhetsmiljøet i Finland og Europa støtter SDP Finlands medlemskap i Nato. SDP støtter statens initiativ om å søke forhandlinger om medlemskap, sier statsminister og partileder Sanna Marin på en pressekonferanse lørdag ifølge den finske avisa Iltalehti.

LONDON: Statsminister Jonas Gahr Støre er på besøk i London, hvor han blant annet har diskutert krigen i Ukraina, og Sverige og Finlands Nato-medlemsskap. Video: Bjørn Langsem / Reporter: Frode Andresen. Vis mer

Torsdag uttalte Marin og Finlands president Sauli Niinistö at de anbefaler at Finland søker Nato-medlemskap.

En formell beslutning skal tas søndag, før den finske nasjonalforsamlingen – Riksdagen – skal si sin mening mandag.

Statsminister Marin var helt tydelig i sin tale til partiet lørdag. .

- 24. februar 2022 våknet vi til en annen verden. Sikkerhetssituasjonen i Europa endret seg radikalt da Russland startet sin offensive krig i Ukraina, sa Marin innledningsvis.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer