Tatt på sykehuset

Den gravide 29-åringen som var på rømmen sammen med psykolog Unni Storeng, ble i går pågrepet av politiet og sendt tilbake til Renåvangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet i går:

Psykologen rømte med pasient

Nå kan psykolog Unni Storeng risikere å utestenges fra fylkesnemnda.

29-åringen var etterlyst gjennom politiet, og ble pågrepet av to polititjenestemenn på Tynset klokka 14 i går.

Da var den gravide kvinnen på tur inn på sykehuset for å avlegge urin- og blodprøve.

Sykehuset kontaktet politiet etter at Storeng hadde sagt hvem de var.

Forståelig

- Jeg skjønner at de måtte gjøre det så lenge hun var etterlyst, sier Storeng, som hjalp kvinnen å rømme fra Renåvangen hvor hun ble tvangsinnlagt for rusavvenning.

29-åringen ble pågrepet uten dramatikk og sendt tilbake.

- Jeg bare håper hun greier seg der, sier Storeng, som vil slåss for at vedtaket om tvangsinnleggelse gjøres om.

Da kvinnens advokat Wenche Andreassen forsøkte å kontakte 29-åringen på Renåvangen i går ettermiddag fikk hun beskjed om at hun ikke var tilgjengelig. Etter det Dagbladet kjenner til er den gravide jenta isolert og nektes å kontakte personer utenfor institusjonen.

Vil ha utsettelse

I dag vil fylkesnemnda i Oslo og Akershus ta stilling til advokat Andreassens begjæring om utsatt iverksettelse av vedtaket. Får advokaten medhold, slipper jenta ut i påvente av at saken kommer opp for retten.

- Dette er en sak som bør prioriteres, sier fylkesnemndsleder Arild Farstadvoll.

I går ble Barne- og familiedepartementet orientert om saken. Departementet har ansvaret for å oppnevne sakkyndige til fylkesnemnda.

- Vi har bedt om en redegjørelse fra fylkesnemnda om saken. Deretter må vi se på om psykologen fortsatt skal være sakkyndig eller ikke. Når det gjelder det faglige i dette, må Psykologforeningen ta seg av det ut fra sine egne etiske retningslinjer. Den strengeste reaksjonen som kan gis er at departementet tar lisensen fra vedkommende, sier ekspedisjonssjef Haktor Helland i Barne- og familiedepartementet.

Spent

Psykolog Unni Storeng møter i fylkesnemnda i dag, og er spent på hvordan hun blir mottatt.

- Etter mitt syn bør loven om tvangsinnleggelse endres slik at den tar hensyn til både mor og barn. Dette vil jeg ta opp med departementet, sier Storeng.

Etter det Dagbladet erfarer vil Oslo kommune vurdere å anmelde Storeng.

SENDT TILBAKE: Etter tre døgn i det fri ble den 29 år gamle gravide kvinnen som Dagbladet skrev om i går sendt tilbake til rusavvenning på Renåvangen. Psykolog Unni Storeng risikerer reaksjoner etter å selv ha hentet 29-åringen ut fra Renåvangen.