KLAR TIL KRIG:Dette blidet skal være av al-Qaeda i Islamsk Maghreb (AQIM), en av mange grupper som driver borgerkrigen i Mali, og sprer det islamistiske opprøret i store deler av Sahara. Her er de forberedt på krig i det nordlige Mali. Bildet er fra 9. januar. Foto:   AFP PHOTO
KLAR TIL KRIG:Dette blidet skal være av al-Qaeda i Islamsk Maghreb (AQIM), en av mange grupper som driver borgerkrigen i Mali, og sprer det islamistiske opprøret i store deler av Sahara. Her er de forberedt på krig i det nordlige Mali. Bildet er fra 9. januar. Foto: AFP PHOTOVis mer

Tatt som gisler i lovløst land

Sahara har lenge vært lovløst land der ytterliggående islamister i de seinere år har fått fotfeste, men hvor tuaregene enda lenger har kjempet mot araberne i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepet i dag er mot et vestlig mål, og kommer uka etter at Frankrike gikk inn i krigen i Mali for å bekjempe islamistene. Den gamle kolonimaktas felttog har økt de allerede spente forholdene mellom myndighetene i flere land i området på den ene sida og islamistene på den andre.

Stengte grensa
Algerie stengte grensa til Mali mandag. Grensa ble stengt nettopp fordi Algerie fryktet at krigen i Mali skulle spre seg over grensa til Algerie.

- Vi har informert myndighetene i Mali om skrittet vi har tatt ved å stenge vår grense. Sikkerheten ved vår grense har blitt styrket på grunn av den siste tids utvikling i Mali, sa en talsmann for Algeries UD, Amar Belani, til statsminister Diango Cissoko i Mali på søndag.

Samtidig med at grensa ble stengt åpnet Algerie sitt luftrom for franske krigsfly. Dette er et tidligere utenkelig tiltak som viser hvor alvorlig myndighetene i Aglerie ser på situasjonen i Mali.

Truet med dødelige angrep
Det har lenge vært konflikt mellom algerske myndigheter og islamistiske grupper som har gjennomført aksjoner inne i Algerie. I august i fjor truet gruppa Bevegelsen for Enhet og Hellig Krig i Vest-Afrika (MUJAO) med dødelige gjengjeldselsaksjoner mot Algerie fordi regjeringa nektet å utveksle gisler. MUJAO er bare ei av mange islamistiske grupper som driver borgerkrigen i Mali og i andre land Sahara. Mange ganger står de islamistiske gruppene sammen, men de er også ofte rivaler.

Nyhetsbyrået ANI i Mauritania, som har gode kilder blant islamistene i Maghreb, sier det er styrker under kommando av Mokhtar Belmokhtar som står bak bortføringen i Algerie. Han ledet i årevis krigere fra al-Qaida i Sahara før han satte opp ei egen gruppe av islamistiske krigere seint i fjor. Det skal ha skjedd etter en krangel med andre islamistiske ledere, melder ANI.

Islamistene i Mali har vært i allianse med grupper av tuareger som til dels kom tungt væpnet fra Libya etter Muammar Kadhafis fall. I Libya hadde de vært en del av Kadhafis leiesoldater, men etter diktatorens fall dro de tilbake til sine gamle jaktmarker i Sahara. I Mali har tuaregene i mange år kjempet for en egen stat i den nordlige delen av landet.