Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taube-flørt i vannkanten

BODØ (Dagbladet): Langs ei kritthvit Nordlands-strand rusler Elisabeth Andreassen og nynner på Evert Taube-melodier, sanger hun har kjent siden hun var en neve stor. På idylliske Mjelle utenfor Bodø legges siste hånd på Bettans nye Taube-plate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bodøs egen visesanger - Terje Nilssen - har laget sin hyllest til denne vakre pletten på jorda, halvannen mil fra Bodø sentrum. Men Evert Taube (1890- 1976) skildret ofte sorgløse sjømenn i eksotiske havner og farvann - hva i all verden er forbindelsen til Nord-Norge?

- Ikke mye, ved første øyekast. Vi trengte en vakker bakgrunn til platecoveret mitt og en kort fjernsynsreklame. Da er det jo like greit å bruke noe av det flotteste Norge kan framvise, sier Andreassen (39) til Dagbladet.

- Pene kulisser til markedsføring, altså?

- Jeg synes faktisk det er helt OK å vise svenskene og danskene - de skal forhåpentligvis også kjøpe plata - at dette er en helnorsk produksjon. Når det er sagt, tror jeg Taube ville elsket dramatikken og skjønnheten her oppe. Det er bare så ubeskrivelig nydelig, sier Bettan, der hun flagrer foran kamera i en hvit sommerkjole.

- For noen år siden så jeg filmen "Telegrafisten". Siden har ikke dette lanskapet sluppet tak i meg, forteller hun.

Gjeld til Taube

Den folkekjære artisten har gitt seg i kast med 13 Taube-tolkninger, inkludert klassikere som "Flickan i Havanna", "Så länge skutan kan gå", "Pepita dansar" og "Stockholmsmelodi".

- Jeg har sunget sangene hans på konserter i lang tid. Derfor har denne plata vokst fram av seg selv. Det ble en naturlig ting å lage den. Så har det vel kanskje noe med modenhet å gjøre. Jeg er mamma til to små jenter, og har dratt ned rocketempoet en del, sier hun.

Hun har hatt forfatteren, komponisten og visedikteren i blodet helt siden oppveksten i nabolandet. På skolen var nasjonaltrubadurens sangbøker aldri langt unna.

- Han var virkelig en sann poet. Få kunne bruke det svenske språket så fargerikt som ham. Og svensker kan fortsatt identifisere seg med de selvopplevde små historiene hans. En svensk musiker som påstår at han eller hun ikke står i gjeld til Taube lyver.

Høvdingen Bye

I juni tilbrakte hun to uker i studio. Kommende fredag slippes singelen "Som stjärnor små". 15. september legges albumet ut for salg.

- Arrangementene er dempet ned til fordel for tekstene. Låtene har jeg plukket ut sammen med produsent Håkon Iversen. Og så måtte jeg bare synge på morsmålet mitt, for Taube er naturligvis best på originalspråket, sier Bettan.

- Kan nordmenn synge Taube?

- Lars Klevstrand gjør det bra. Og Erik Bye, selvfølgelig. Han er en mann jeg ser opp til, en virkelig høvding.

Mens mamma Elisabeth filmes og fotograferes i nordlands-naturen, venter minstejenta Nora (4 måneder) og ektemannen Tor tålmodig i bakgrunnen. Andreassen mener morsrollen har gitt henne et annet syn på artistlivet.

- Det gir meg ny inspirasjon, både i studio og på scenen. Den 15. oktober legger jeg ut på Norges-turné. Da blir det helt naturlig for meg å ha hele familien med, også Anna (2 år).