Tauer statsløs tråler til Vadsø

Har holdt seg skjult siden det stakk av fra Kirkenes nyttårsaften. Nå skal skipet etterforskes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag inspiserte Kystvakten det russiskregistrerte fartøyet «Nemanskiy» i Gråsonen nordøst for Vardø. Fartøyet mistenkes for å ha falske dokumenter om bord, og blir nå oppbragt til Vadsø for videre etterforskning.

Skipet stakk av fra Kirkenes havn 31.desember, og har etter det ikke sendt ut noe sporingssignal som gjør det mulig å finne ut hvor det har oppholdt seg.

Torsdag innhentet Kystvaktskipet Stålbas tråleren i Gråsonen.

- Vi gikk om bord i fartøyet i går morges, etter at det tok kontakt med oss for å få hjelp med en skadet pasient, sier kommandørkaptein Steve Olsen, sjef for Kystvaktskvadron Nord, til Dagbladet.no.

Personen om bord hadde 2. og 3. grads forbrenninger. Lørdag ble han fløyet til Kirkenes i redningshelikopter, og tilstanden hans er stabil.

Falske dokumenter

Skipet reiste fra Kirkenes uten seilingstillatelse, og det hadde heller ikke betalt los- eller havneavgift. I tillegg er dokumentene som viser skipets statstilhørighet til Russland, falske.

- Vi fikk presentert de samme dokumentene som de har vist frem tidligere. Vi har hatt en god dialog med russiske myndigheter, og har fått avklart at skipet ikke har noen statstilhørighet hos dem. Derfor vil det taues til land og etterforskes videre av Øst-Finnmark politidistrikt, opplyser Olsen.

STAKK AV: Fartøyet Nemanskiy stakk av fra Kirkenes nyttårsaften, men måtte henvende seg til Kystvakten fredag for å få hjelp med en skadet person om bord. Nå slepes det til Vadsø for å etterforskes av politiet. Foto: KYSTVAKTEN
STAKK AV: Fartøyet Nemanskiy stakk av fra Kirkenes nyttårsaften, men måtte henvende seg til Kystvakten fredag for å få hjelp med en skadet person om bord. Nå slepes det til Vadsø for å etterforskes av politiet. Foto: KYSTVAKTEN Vis mer

I tillegg til at det trolig innehar falske dokumenter, mistenkes «Nemanskiy» for å ha oppgitt feilaktige opplysninger til Kystvakta, og for å ikke ha sendt ut lovpålagt sporingssignal.

- Vi begynner etterforskningen når skipet kommer til Vadsø. Vi skal gjennomgå dokumentene som Kystvakten har inspisert, og gjennomføre avhør med kapteinen og muligens andre i mannskapet, opplyser politiinspektør Magne Nyborg til Dagbladet.no.

Mistenkt for tjuvfiske

Ifølge NRK Finnmark har tråleren tidligere vært under etterforskning for å ha drevet storstilt tjuvfiske i Barentshavet. Kystvakta skal også ha bilder av båten ute på havet, med fisk ombord.

Nyborg opplyser at det sannsynligvis også vil bli et tema i etterforskningen som skal gjøres når båten kommer til havn.

- Det er naturlig at vi ser på alle forholdene som gjelder tråleren i etterforskningen, sier politiinspektøren.

Han opplyser på generelt grunnlag at vanlige reaksjoner på det tråleren i første omgang er mistenkt for, er pålegg til kapteinen og foretaksstraff for rederiet.

«Nemanskiy» kom seilende til Kirkenes i fjor høst, ifølge NRK Finnmark. Den hadde vært ute i Barentshavet i flere måneder, men nærmest bare på «sightseeing», skal vi tro skipper og rederi.

Tauer statsløs tråler til Vadsø

Kystvakten har lørdag ettermiddag tråleren under slep, siden det er høye bølger i området, og båten også har et maskinproblem. De er ventet til Vadsø i løpet av søndagen.

- Aldri opplevd noe lignende

Havnesjef Oddgeir Danielsen har hatt «Nemanskiy» i Kirkenes havn i lang tid. Han har aldri opplevd tidligere at et skip har reist fra havna på den måten som tråleren gjorde. Sjøfartsdirektoratet hadde gitt det forbud mot å forlate Kirkenes.

- Ubetalte regninger er småtterier i forhold til å bryte lovpålegg fra Sjøfartsdirektoratet og sikkerhetsrisikoen man utgjør når man reiser uten kjennetegn og uten los. Den typen oppførsel er svært alvorlig, sier Danielsen til Dagbladet.no.

Han håper at det kan virke preventivt at Kystvakta fikk bragt inn «Nemanskiy» så fort, og at det er et signal på at Norge ikke aksepterer slik oppførsel.

SLEPES: Kystvakten har Nemanskiy under slep på grunn av dårlig vær og motorproblemer, og ventes til Vadsø søndag.