Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tauet løsnet - falt i døden

Eventyreren og finansmannen Arne Næss jr. (66) døde i går i en klatreulykke i Sør-Afrika. Næss falt over 25 meter etter at sikringen i fjellveggen trolig røk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FRANSCHHOEK/OSLO (Dagbladet): Disse dramatiske bildene fra redningsaksjonen ble tatt av det sørafrikanske redningsmannskapet ved 13-tida i går norsk tid. Den erfarne fjellklatreren var på vei ned fra fjellet da klatreutstyret trolig sviktet.

Næss jr. var død da redningsteamet fra Wilderness Search and Rescue kom fram til ulykkesstedet ved foten av fjellet Groot Drakenstein/Hutchenson Peak ved byen Franschhoek, vel en time fra Cape Town.

Etterforsker ulykken

Ulykken skjedde klokka 12.15 i går. En halv time seinere fikk redningsmannskapene meldingen.

- Vi fikk meldingen fra forulykkedes venner. Vi var tre mann som dro opp i helikopter. Han var dessverre død da vi kom til stedet. Vi ankom en stund etter at ulykken hadde skjedd, forteller brødrene Dion og Kevin Tromp i redningsteamet til Dagbladet. De var to av tre personer i redningsteamet.

Politiet i Cape Town etterforsker nå ulykken.

- Jeg kan bekrefte at nordmannen Arne Næss jr. døde i en klatreulykke utenfor Franschhoek en times tid fra Cape Town i går. Vi er alt i gang med å etterforske ulykken, sier kaptein Etienne Terblanche i politiet i Cape Town.

Klatret alene

Ifølge politi og redningsteam var det utstyret som sviktet:

- Han klatret med et 50 meter langt tau. Det var ikke røket da vi kom til stedet der ulykken skjedde. Derimot ser det ut til at sikringen som var festet til fjellet, røk da klatreren var i ferd med å ta seg ned til bakken. Han må ha falt over 25 meter, sier Dion Tromp.

Næss jr. klatret alene. Fjellet beskrives av lokale klatrere som svært løst, og derfor ble Næss rådet til å sikre seg godt.

- Han ble også rådet til å ta med seg personer med lokalkunnskap, men han gjorde dessverre ikke det. Det var svært løst på stedet han klatret. Sikringen må ha røket, sier Kevin Tromp. Han forteller at det var lite de kunne gjøre da de kom til ulykkesstedet.

Familien varslet

Brødrene hadde med seg redningsmann Miquel Albuquergue i går formiddag. Redningsmannskapet tok med seg en venn av Næss for å finne stedet der ulykken skjedde. Redningsteamet ble vinsjet ned i det ulendte terrenget.

På bakken fant de Næss jr., med tauet og sikringen ved siden av seg. Han ble vinsjet opp i redningshelikopteret på båre.

Familien til Arne Næss jr. ble varslet kort tid etter ulykken. Samboeren Camilla Astrup og parets to barn skal ikke ha vært med til Sør-Afrika, men ble kontaktet at Næss' sørafrikanske venner.

Den norske ambassaden i Pretoria fikk beskjed om dødsfallet ved 15-tida:

- Vi har fått beskjed fra politiet i Sør-Afrika om at en nordmann er omkommet i en klatreulykke, sier første ambassadesekretær Jan Eriksen.

FALT 25 METER: Arne Næss jr. falt over 25 meter da sikringen i fjellveggen røk og klatretauet løsnet. Ved 13-tida mandag fant redningsmannskapet den erfarne fjellklatreren død ved foten av fjellet Groot Drakenstein/Hutchenson Peak. Her blir båren med Næss vinsjet opp i redningshelikopteret.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!