Tauflåte-ulykken: - Kan ha vært svikt i rutinen

19 personer havnet i vannet da en tauflåte veltet under et speiderarrangement i Oslo i dag. Speiderleder forteller at ingen hadde på seg redningsvest.

TAUFERJE: En tauferje kantret i Brekkedammen, og det søkes nå etter personer i vannet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det har vært litt for rask forflytting av personer på flåten. Det skapte ubalanse. Når flåten begynner å bevege seg eller helle i en retning kan noen bli skremt og løpe over til motsatt side. Det kan være nok til at kanten kom under, sier Åsmund Vikenes, gruppeleder for Kjelsåsspeiderne, til Dagbladet om ulykken som skjedde i dag.

Under et speiderarrangement, i regi av Kjelsåsspeiderne ved Brekkedammen i Oslo, veltet en tauflåte med 19 personer ombord. Personer ombord har fortalt at opplevelsen var dramatisk, men ingen ble skadet i forbindelse med kantringen.

Politiet i Oslo har opprettet sak på forholdet og etterforsker saken.

Går gjennom hendelsesforløpet

Vikenes forteller at tauflåten har én kaptein ombord og en person på hver side av elven som styrer påstigning.

- En person ombord har sagt til Dagbladet at det ikke ble talt opp antall personer og at det var for mange ombord?

- Det kan ha vært svikt i den rutinen. Vi skal gå gjennom hele hendelsesforløpet og se på hva vi kan gjøre for å hindre at noe sånt skjer neste år. Det går på opplæring, informasjon og sikringstiltak på flåten. Det er tiltak det kan være aktuelt å se på. Vi kan ikke utelukke at det å ikke ha noen flåte kan være et alternativ, sier Vikenes.

Farkosten er blitt brukt som en del av arrangementet siden 1985.

- Vi har hatt arrangementet i 44 år. Det har ikke skjedd noe før nå. Det er med i risikovurderingen vår, sier Vikenes.

Ingen kompetanse

Ifølge Vikenes har ikke kapteinen ombord i tauflåten noen særskilt kompetanse. Han forteller at personene ombord ikke har på seg redningsvester og at det ikke er noen aldersgrense for å gå ombord.

- Det er ingen offentlig transport. Det er ingen strenge reguleringer av dette. Det er sånn at man går ombord på eget ansvar, sier han.

- Men barn har en annen risikovurdering enn voksne mennesker?

- Ja, det er sant. Vi kommer selvfølgelig til å gå gjennom dette på flere måter, sier han.

- Kunne gått verre

- Dere tok betalt av passasjerene som gikk ombord. Kan man si at turene med båten var kommersiell virksomhet?

- Nei, det er i hvert fall ingen kommersiell drift. Alt av inntekter går til speidergruppa. Vi bruker egen tid og penger for å gjennomføre arrangementet som er til stor glede for mange og som har vært en stor suksess, sier han.

- Hva tenker du om at det kunne ha gått verre?

- Det kunne ha gått verre. Spørsmålet er om man kan arrangere noe som er fullstendig risikofritt. Det spørs om man kan styre alt, sier Vikenes.

Redningsetatene er ved Brekkedammen etter melding om at en tauflåte har kantret, meldte Oslo politidistrikt på Twitter søndag formiddag.

Omfattende søk

Politiet holdt lenge på med søk for å forsikre seg om at det ikke lå personer under vann som ikke var blitt gjort rede for. Ambulanse og luftambulanse ble sendt til stedet.

Dykkere jobbet med søk i vannet.

- Vi søker med store styrker og helikopter om det fremdeles er noen i vannet, meldte politiet på Twitter.

Foto: Roy Byholt
Foto: Roy Byholt Vis mer

Operasjonsleder Marianne Heidenstrøm ved Oslo-politiet uttalte til Dagbladet søndag ettermiddag at de ikke visste hvor mange som befant seg på flåten da den kantret.

Samtlige ombord falt i vannet under ulykken.

- Det er snakk om en flåte som man trekker over vannet for egen maskin, uttalte Heidenstrøm.

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 14.25.

Ingen meldt savnet

Det skal også ha blitt sagt over høytaleranlegget i området at «De som savner noen, må ta kontakt».

- Vannet er nå søkt gjennom av dykkere uten å finne noen personer. Noen personer skal ha forlatt stedet før politiet kom frem, opplyste politiet klokka 15.26.

FULL UTRYKNING: Store styrker fra nødetatene rykket ut da en fulllastet tauflåte veltet ved Brekkedammen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULL UTRYKNING: Store styrker fra nødetatene rykket ut da en fulllastet tauflåte veltet ved Brekkedammen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer