Taus Bondevik

Etter en uke med sprikende budsjettutspill fra regjeringspartiene, brannslokking, innrømmelser av løftebrudd og anklager om manglende styringsevne, måtte gårsdagen fortone seg som den tyngste Kjell Magne Bondevik har opplevd siden han ble statsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hardt presset statsminister overlot i går det siste rentesjokket til finansminister Gudmund Restad. Han ville overhodet ikke kommentere gårsdagens rentesjokk på nye 1,5 prosent.

Ifølge opposisjonen på Stortinget er det sjette rentehoppet på fem måneder et nytt tegn på styringskrise i landet.

- Den kraftige rentehevingen er et varsku om at markedet nå også registrerer en styringskrise i Norge, sier Arbeiderpartiets finanspolitiske talskvinne Hill-Marta Solberg.

- Mye av årsaken til renteoppgangen ligger i en nervøsitet i forhold til en svak regjering, sier Per-Kristian Foss (H) som i forrige uke tok til orde for et budsjettsamarbeid med Arbeiderpartiet.

For første gang siden Kjell Magne Bondevik overtok regjeringsmakten på en bølge av popularitet, har han denne uka vist klare tretthetstegn. Torsdag løp han for første gang fra frammøtt presse.

Fifty-fifty-sjanse

Mandag hadde Bondevik en alvorsprat med partene i arbeidslivet om årets lønnsfest.
Men det som tok mer oppmerksomhet samme dag var statsråd Ragnhild Queseth Haarstads spådom om regjeringens levetid. Ifølge Nationen anslo hun regjeringens sjanser for å overleve budsjettbehandlingen i høst til fifty-fifty.

Løftebrudd

Onsdag måtte Bondevik svelge den bitre pillen og gå offentlig ut og varsle at Voksenåsenerklæringen ikke kan etterleves. Velgerne må belage seg på storstilte løftebrudd på grunn av den økonomiske situasjonen.

Så kom Sp-nestleder Åse Grønlien Østmo torsdag med den usedvanlige ideen om at regjeringspartiene skal offentliggjøre sine budsjettprioriteringer før statsbudsjettet legges fram.

Flyktet

Da pressen dukket opp på Menighetsfakultetet der Bondevik hadde holdt tale ved semesterstart, forlot han stedet uten å svare på ett eneste spørsmål.

NTB-meldingen om dette ble tydeligvis et så lite flatterende bilde at Bondevik innkalte pressen til sitt kontor utpå ettermiddagen. Da sa Bondevik det alle ventet, nemlig at regjeringspartienes budsjettkrav ikke skal offentliggjøres før regjeringens budsjettforslag i begynnelsen av oktober.

I går morges fikk det norske folk et nytt rentesjokk til frokost. Dagbladet forsøkte hele dagen å få kontakt med Bondevik, men lyktes ikke.
- Bondevik har sittet i møter i hele dag og har ikke anledning til å snakke med pressen, sa statssekretær Gunnar Husan,og henviste til finansminister Gudmund Restad.

- Opposisjonen mener renteøkningen viser at landet har en styringskrise. Vil ikke statsministeren kommentere det?

- Nei, han vil ikke gi noen kommentarer i dag, var svaret fra Husan i går kveld.