Taus etter møte med sjefen

Men om et par dager er ikke Jon Sudbø lenger ansatt ved Rikshospitalet/ Radiumhospitalet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her er de første bildene siden Lægeforeningens sort-hvitt arkiv av legen som har rystet forskningsverdenen med sine fabrikerte data om kreftforskning. Jon Sudbø har skygget det offentlige rom siden bomben gikk av i vinter.

I går møtte Jon Sudbø for første gang ledelsen ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet etter at forskningsjukset ble avslørt.

Framtida der har sykehuset allerede avslørt: Hvis Sudbø ikke sier opp jobben sin selv, gir de ham sparken. Det skjer i løpet av to-tre dager.

-  Vi har hele tiden sagt at vi vil avslutte arbeidsforholdet. Den endelige beslutningen kommer om kun kort tid, sier strategidirektør ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet, Stein Vaaler, etter møtet i går.

Taus Sudbø

Til tross for Dagbladets spørsmål, ville Sudbø i går ikke kommentere situasjonen. Han låste seg resolutt inn i hjemmet sitt på Smestad uten å si et ord.

Møtet med sykehusledelsen skulle egentlig ha foregått for vel to uker siden, men Sudbø meldte da avbud kun få timer før avtalt tid. I dag møtte derimot han opp, sammen med sin advokat, Erling O. Lyngtveit. Møtet varte omtrent en time og ble holdt på et hemmelig sted.

Fra sykehuset møtte strategidirektør Vaaler, HR-direktør Toril B. Ressem og sykehusets advokat, Tore Lerheim fra Wikborg Rein.

-  Vi har hatt et ryddig, greit møte. Formålet var å diskutere Jon Sudbøs ansettelse hos oss, og det har vi gjort. Det går nå mot en snarlig avgjørelse i denne saken, sier Vaaler til Dagbladet.

 UTE IGJEN:  Jon Sudbø på vei hjem etter møtet med ledelsen i Rikshospitalet/Radiumhospitalet i går. Foto: John Terje Pedersen
UTE IGJEN: Jon Sudbø på vei hjem etter møtet med ledelsen i Rikshospitalet/Radiumhospitalet i går. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Gode skussmål

Da granskningsutvalget presenterte som rapport i sommer, sa sykehusledelsen at ingen av Sudbøs pasienter har vært direkte berørt av forskningsjukset. Han får gode skussmål for sin legegjerning ved sykehuset.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus har likevel åpnet såkalt tilsynssak, der Statens helsetilsyn i siste instans avgjør om Sudbø skal få inndratt lisensen til å drive som lege og tannlege for en kortere eller lengre periode.

-Fornøyd med prosessen

Dette var første gang Vaaler møtte Sudbø etter forskningsjukset ble avslørt. Nå er strategidirektøren glad for å ha fått avholdt møtet.

- Jeg er fornøyd med prosessen, sier Vaaler.

HR-direktør Toril B. Ressem forteller at Sudbø sammen med sin advokat fikk komme med sin versjon av saken.

-  Vi har nå gått hver til vårt, etter at begge parter har fått lagt fram sine synspunkter. Dette er den normale måten å gjøre det på, og møtet inneholdt ingen dramatikk i noen retninger. Om to-tre dager vil avviklingen av hans arbeidsforhold hos oss bli avgjort, sier Ressem.

Taus etter møte med sjefen

Jon Sudbøs advokat, Erling O. Lyngtveit, svarte ikke på Dagbladets henvendelser i går.

Doktorgraden vurderes

Sudbø selv sa opp sin forskningsjobb ved Universitetet i Oslo før granskningsutvalget kom med sin knusende rapport.

Etter ferien skal den vitenskaplige ledelsen ved Universitetet i Oslo  vurdere om Sudbøs doktorgrad om kreft i munnhulen skal annuleres.

Det har aldri skjedd i universitetets historie.

I et intervju med NRK P2 tidligere i år sa Sudbø at han regner forskerkarrieren som et avsluttet kapittel uansett. 

DET GAMLE BILDET: Dette arkivbildet er det eneste av Jon Sudbø i norske aviser siden forskerskandalen ble avslørt.
FORTSATT TAUS: Jon Sudbø låser seg inne hjemme - uten å svare på spørsmål.