Russlands invasjon av Ukraina:

Taus: - Må ligge lavt

Nederlag etter nederlag, men ingen Vladimir Putin. Derfor ser du ikke Russlands president når dårlige nyheter skal deles med offentligheten.

TAUS: Vladimir Putin holder seg taus når dårlige nyheter må formidles. Det er bevisst, ifølge norsk forsker. Foto: AFP / NTB
TAUS: Vladimir Putin holder seg taus når dårlige nyheter må formidles. Det er bevisst, ifølge norsk forsker. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Da Vladimir Putins nådeløse krigsmaskin trakk seg tilbake fra nordlige Ukraina i april, Kharkiv fylke i september og byen Kherson i forrige uke, var det ikke Putin selv som fortalte offentligheten om nederlagene.

Den oppgaven overlater Russlands sterke mann til andre, og det gjør han helt bevisst, ifølge Russland-ekspert Jørn Holm-Hansen, forsker ved universitetet Oslomet.

- Putin serverer bare gode nyheter, der han selv liksom rydder opp. Det er ikke uvanlig at han kaller ministere inn til TV-sendte møter, hvor han gir beskjed om at de må rette opp i dette og dette. Da framstår Putin som en klok mann som tar kloke avgjørelser, sier Holm-Hansen til Dagbladet.

- Når russiske soldater kommer tilbake i kister, og krigen, fra Russlands ståsted, går feil vei, blir det vanskeligere. Da må han ligge lavt, legger han til.

DEMNING: Disse bildene skal vise en stor eksplosjon ved Khakovka-demningen i Kherson, som omtales som en viktig og strategisk by. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Twitter / AP Vis mer

«Har ingenting å si»

Tilbaketrekningene blir alle sett på som store nederlag for Russland.

Russland antok at de ville klare å velte myndighetene i Kyiv i løpet av kort tid, men ble i stedet tvunget til å trekke seg tilbake fra nordlige deler av Ukraina allerede i slutten av mars og begynnelsen av april.

De klarte heller aldri å ta Ukrainas nest største by Kharkiv, og etter en ukrainsk lynoffensiv i september, måtte de russiske styrkene flykte fra hele fylket.

I forrige uke ble Russland, etter åtte måneder med krig, tvunget til å forlate byen Kherson, hovedstaden i fylket med samme navn. Det var den eneste fylkeshovedstaden Russland klarte å okkupere siden Putin gikk til en fullskala invasjon av Ukraina 24. februar.

Alle nederlagene ble kunngjort av den russiske forsvarsministeren Sergej Sjojgu.

- Forsvarsministeren tok avgjørelsen, jeg har ingenting å si om dette, sa Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov om tilbaketrekkingen fra Kherson i forrige uke, ifølge BBC.

PUTIN: Putins tidligere taleskriver Abbas Gallyamov forteller at Putin aldri sjekket de daglige talene - og at Putin nå er desperat for et resultat i Ukraina. Video: AP Vis mer

- En tsar på toppen

Samme dag som russiske myndigheter annonserte at de trakk seg tilbake fra Kherson, holdt Putin en tale. At Kherson var tapt for russerne, ble ikke nevnt med et ord i presidents tale, skriver nyhetsbyrået Associated Press.

Seinere den dagen hadde han flere møter. Heller ikke da kommenterte han situasjonen i Kherson eller Ukraina for øvrig.

- Da Russland trakk seg tilbake fra Kherson, var det forsvarsminister Sergej Sjojgu og Russlands øverstkommanderende i Ukraina Sergej Surovikin, som kunngjorde tilbaketrekkingen. Putin sa ingenting. Det er dette som skjer når man har et system med nærmest en tsar på toppen. Da er det viktig at Putin gir inntrykk av at han balanserer ulike interesser opp mot hverandre og fatter kloke beslutninger, sier Holm-Hansen.

Dette har Putin, over 20 år, lyktes godt med, forteller Russland-forskeren.

- Det er derfor Putin har blitt såpass populær i Russland.

Men ingen regel uten unntak.

Da brua fra fastlands-Russland til den russisk-annekterte Krim-halvøya ble rammet av en eksplosjon i oktober, gikk Putin ut i offentligheten.

Under en tale til medlemmene i det russiske sikkerhetsrådet åpnet han med å legge skylda på ukrainske spesialstyrker for angrepet.

Det er uvisst hvem som sto bak eksplosjonen.

DRONEVERKSTED: Sersjant Vlad i 93. mekaniserte brigade viser oss droneverkstedet de driver ved fronten, øst i Ukraina. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Kunngjorde annektering

Gode nyheter derimot, sett med russiske øyne, de vil Putin veldig gjerne komme med selv.

Da Russland i slutten av september annekterte fire ukrainske fylker, Luhansk, Donetsk, Kherson og Zaporizjzja, var det Putin selv som kunngjorde at områdene var blitt innlemmet i Den russiske føderasjonen.

Det skjedde under en storslått markering i Moskva.

- Putin er ofte ute i mediene, men da er det som regel gladsaker. Han stiller for eksempel ikke opp i debatter, men reiser rundt og klipper snorer, sier Holm-Hansen.

Den russiske presidenten er imidlertid ikke alene i sitt ønske om bare å formidle gode nyheter.

- På dette punktet er ikke Putin så annerledes enn andre statsledere. I mange andre land, også i Norge, har vi hatt statsministere som har sendt sine statsråder til ulvene mens de selv har vært forsvunnet.

Men i den alvorlige situasjonen Russland befinner seg i, kunne man muligens ha forventet noe annet fra Putin.

- Derfor er det påfallende at Putin ikke er tydeligere framme, sier Holm-Hansen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer