Taus Mona Juul etter skjebne-møte

Ambassadør Mona Juul satt i går i møte med de personalansvarlige i Utenriksdepartementet for å gi sin oppfatning av sin rolle som norsk diplomat og samtidig mottaker av fredsprisen fra Peres-senteret i 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juul fikk valget av UD mellom å gi en skriftlig redegjørelse og sende den til Norge fra ambassaden i Tel Aviv eller å reise til Oslo for å gi en muntlig redegjørelse. Hun valgte det siste og kom til Oslo søndag.

Ambassadøren avslo i går gjennom Utenriksdepartementets pressetalsmann, Karsten Klepsvik, å uttale seg til Dagbladet.

Klepsvik ville heller ikke uttale seg om når Juul skulle møte i UD, eller noe om hva som skulle drøftes med henne.

Ikke-sak

Også utenriksminister Jan Petersen, som i går var opptatt med sørafrikansk statsbesøk, var taus. Han mener historien er blåst helt ut av alle proporsjoner. Politisk er det «en ikke-sak», sier han. Det til tross for uttalelsene fra hans nestleder i partiet, Inge Lønning, om at Juul må skiftes ut.

- Nei, jeg har ikke møtt henne og skal ikke møte henne. Dette er et personalspørsmål. Jeg driver ikke personalpolitikk her, sa Petersen i går.

Petersen gjentar at dersom ikke Juul nå tilbakeviser det juridiske grunnlaget og innholdet i Utenriksdepartementets gransking, er spørsmålet ferdigbehandlet.

Hun vil da få en skriftlig irettesettelse.

Mange spørsmål

I dag sender kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget brev med en rekke spørsmål til Utenriksdepartementet om Mona Juul og Terje Rød-Larsen.

Det er først og fremst spørsmål om de norske bevilgningene til Peres-senteret komiteen vil ha svar på, men de ber også om en redegjørelse for hvordan utnevnelsen av Juul til ambassadør ble håndtert i 1999.

Utenriksminister Petersen «finner det helt normalt» at kontrollkomiteen i Stortinget stiller spørsmål, og lover å komme med et snarlig svar.

INGEN KOMMENTAR: Utenriksdepartementets pressetalsmann, Karsten Klepsvik, avslo i går på vegne av Mona Juul å uttale seg. Klepsvik ville heller ikke uttale seg om når Juul skulle møte i UD, eller noe om hva som skulle drøftes med henne.