Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taus om 1,3 Mongstad-milliarder som Stortinget ikke fikk vite om

Terje Riis Johansen (Sp) vil ikke svare på hvorfor.

VIL IKKE SVARE: Tidligere olje- og energidepartementet Terje Riis Johansen (Sp) vil ikke svare på om Stortinget burde ha vært informert om en 1,3 milliarder stor prosjektreserve i Mongstad-prosjektet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
VIL IKKE SVARE: Tidligere olje- og energidepartementet Terje Riis Johansen (Sp) vil ikke svare på om Stortinget burde ha vært informert om en 1,3 milliarder stor prosjektreserve i Mongstad-prosjektet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under dagens Mongstad-høring ble tidligere olje- og energiminister Terje Riis Johansen (Ap) gjentatte stilt til veggs av Venstres Abid Raja, som ville vite hvorfor Stortinget ikke ble informert om alle milliardene i investeringsbudsjettet til Teknologisenter Mongstad (TCM).

Investeringsbudsjettet til partnerne i TCM var nemlig betydelig høyere enn det som er blitt presentert for Stortinget, ifølge Riksrevisjonen. I stortingsmeldingen kommer det fram forventede byggekostnader på 4,2 milliarder kroner, mens Olje- og energidepartementet og Gassnova i prosjektet har forholdt seg til et investeringsbudsjett på 5,9 milliarder, går det fram av Riksrevisjonens rapport.

Du kan lese hele Riksrevisjonens Mongstad-rapport her.

Tidligere i dag hevdet Riis-Johansen at de øvrige 1,3 milliardene var en prosjektreserve som ikke ble brukt opp. Men så snudde han:

- Det er riktig det representant Raja sier om Riksrevisjonen. Det er korrekt, prosjektreserveren ble brukt opp, svarte Riis Johansen, etter at Raja hadde fått tid til å bla opp i Riksrevisjonens rapport.

Taus om 1,3 milliarder Riis-Johansen hevdet videre at Stortinget ble godt informert om Mongstad-prosjektet, og viste til at stortingsproposisjonen der Mongstad-prosjektet ble omtalt, ble enstemmig vedtatt.

Men han svarte aldri på om Stortinget burde ha vært informert om de øvrige 1,3 milliardene, selv ikke når Raja gjentok spørsmålet:

- Er ikke 1,3 milliarder en betydelig sum som Stortinget burde ha blitt informert om?

- Jeg har ikke noe mer å si om det, det er riktig at pengene ble brukt, lød svaret Riis-Johansen.

- Husker ikke Etter høringsrunden ber Dagbladet Riis-Johansen tydeliggjøre hvorvidt Stortinget burde ha blitt informert om den 1,3 milliarder store prosjektreserven:

- Jeg mener at vi kontinuerlig informerte Stortinget, sier Riis-Johansen til Dagbladet.

- Ble Stortinget informert eller ikke?

- Jeg er sikker på at ambisjonen var å informere så godt som mulig. Det var altså tilbake i 2009, så jeg husker ikke alt detaljert.

- Du husker ikke?

- Jeg hører at du spør en gang til, men jeg har ikke noe mer å si.

Om at han første mente at de 1,3 milliardene ikke ble brukt opp, men så snudde, sier han:

- Dette er nå en del år siden, og jeg må grave i hukommelsen og dokumenter om jeg skal huske hver eneste ting i dette. Men dette var altså en prosjektreserve, det er viktig for meg å understreke.

Hele Norges coronakart