Taus om «drittpakka»

En rekke sentrale Ap-kilder mener noen i partiet nå bruker skitne knep for å hindre at favoritten
Anniken Huitfeldt blir ny utenriksminister. Jonas Gahr Støre vil ikke kommentere saken.

VIL FOKUSERE PÅ PLATTFORM: Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger om en drittpakke mot Anniken Huitfeldt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIL FOKUSERE PÅ PLATTFORM: Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger om en drittpakke mot Anniken Huitfeldt. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

HURDAL (Dagbladet): Søndag kunne Dagbladet fortelle om maktkamp knyttet til regjeringsposisjoner i Ap.

Jonas Gahr Støre ønsker ikke å kommentere påstandene, forteller han til Dagbladet:

- Jeg har ingen kommentar til det Dagbladet skriver om drittpakke. Nå skal vi jobbe med regjeringsplattformen, og få den i land, og så skal vi i løpet av uka også se på hvordan vi setter regjeringen sammen, sier Ap-lederen mandag formiddag.

- Drittpakke

En rekke sentrale kilder i partiet forteller derimot til Dagbladet at de opplever at en drittpakke er satt ut mot Anniken Huitfeldt (Ap). Målet skal være, ifølge kildene, å hindre Huitfeldt i å få jobben som utenriksminister.

Huitfeldt er storfavoritt til jobben basert på regjeringskabalene til alle de største mediene. Hun har også tung regjeringserfaring fra Stoltenberg-regjeringen, og har ledet utenrikskomiteen på Stortinget i en årrekke.

Men i DN på fredag ble Huitfeldt lansert av anonyme kilder som ny kunnskapsminister. Dette tolkes som et forsøk på å frata henne UD-jobben og underminere kandidaturet hennes, ifølge en rekke kilder Dagbladet har snakket med.

To saker, to dager

Og på lørdag skrev Vårt Land-kommentator Emil André Erstad at «mange mener» at Jonas Gahr Støre bør tenke seg godt om før Anniken Huitfeldt blir utenriksminister.

Kommentaren gjenga anonyme kilders beskrivelse av Huitfeldt:

«Nokon skildrar henne som ein uortodoks personlegdom med mange tankar i hovudet – litt for brå og omskifteleg til ein utanriksministerpost», hevdet kommentatoren.

Dagbladet er kjent med at omtalen av Huitfeldt fikk mange i partiet til å reagere på kammerset.

- Anniken er ikke mulig å komme forbi som utenriksminister. Erfaren, leder komiteen i dag, leder Akershus Ap, og svært kompetent. Og etter Ine må også vi ha en kvinne som utenriksminister, sier en sentral Ap-politiker til Dagbladet.

På linje med Jonas

Etter det Dagbladet forstår mener flere i Ap at Huitfeldt nå knyttes til Trond Giske for å ramme henne i en maktkamp internt i Ap.

«Det tette bandet til Giske - som Huitfeldt sjølv har tatt avstand frå offentleg - vert av mange sett på som eit trugsmål, fordi mange meiner ho lukka augo og tok Giske i forsvar for lenge», skrev Vårt Land-kommentator Erstad.

Anniken Huitfeldt lå på samme linje som Jonas Gahr Støre i behandlingen av varslene mot Trond Giske i 2018.

- Metoo brukes

Forholdet mellom Huitfeldt og Giske har angivelig vært kjølig i åra etter den tidligere nestlederen gikk av.

- Metoo brukes for å stanse Anniken, konkluderer en Ap-kilde.

Dagbladet har snakket med en rekke kilder som konkluderer på samme vis.

Dagbladet har vært i kontakt med Anniken Huitfeldt i helga, men hun ønsker verken å kommentere de anonyme kildene i DN eller Vårt Land eller Dagbladets opplysninger.

Andre kandidater

Espen Barth Eide og Raymond Johansen, begge fra Oslo Ap, er de andre favorittene til å bli utenriksminister.

Ifølge kilder i partiet handler kampanjen mot Huitfeldt ikke om å sikre Eide eller Johansen jobben som utenriksminister, men heller å sørge for at Huitfeldt aldri får jobben hun lenge har jobbet for.

Det er Jonas Gahr Støre som til syvende og sist velger sine statsråder. Flere Dagbladet har snakket med gjennom helgen peker på at Huitfeldts kandidatur i praksis er blitt styrket etter det som oppfattes som angrep.

Dersom Huitfeldt ikke blir utenriksminister likevel, vil spørsmål komme om Støre lot anonyme kilder påvirke beslutningen, påpeker flere i partiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer