Taus om hemmelige fengsler

Utenriksminister Condoleezza Rice avviser at USA bruker tortur, men vil ikke svare på spørsmål om hemmelige fengsler på militærbaser i Øst-Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - Vi kan ikke diskutere informasjon som kan kompromittere etteretning, politiets arbeid eller militære operasjoner. Vi regner med at andre nasjoner deler vårt syn på dette, sa Rice på Andrews Air Force Base i Maryland, før hun gikk om bord i flyet til Tyskland.

Den amerikanske utenriksministeren skal på en fire dagers tur til Tyskland, Belgia, Romania og Ukraina, samtidig som presset på Bush-administrasjonen for dens håndtering av krigen mot terror vokser, skriver BBC News.

Rapporter om hemmelige amerikanske fengsler i Øst-Europa har skapt opprør i europeiske hovedsteder. Storbritannia, som for tiden har formannskapet i EU, har bedt Bush-administrasjonen forklare seg om disse rapportene. Samtidig er det satt i gang gransking av amerikanske fangeflys bruk av europeisk luftrom.

På Andrews Air Force Base forsvarte Rice den topphemmelige transporten av fanger til ulike amerikanske militærbaser for avhør.

- USA vil bruke alle lovlige midler for å bekjempe terroristene, sa hun.

Ifølge AP sa hun videre at informasjonen amerikansk etteretning har fått ut av «en liten gruppe ekstremt farlige fanger» har forhindret nye terrorangrep og reddet liv «i Europa såvel som i USA og andre land».

Hun understreket at USA ikke tillater eller tolererer tortur under noen omstendigheter.

- USA bruker ikke luftrommet eller flyplasser til noe land med det formål å transportere en fange til et sted der vi tror han eller hun vil bli torturert. Når det gjelder fanger, følger amerikanske myndigheter amerikansk lov, sin konstitusjon og sine internasjonale traktater, sa hun.

Samtidig forsøker Bush-administrasjonen i Washington å få til et kompromiss med republikaneren John McCain, som 9. november fikk det amerikanske senatet til å vedta en resolusjon mot umenneskelig eller nedverdigende behandling av fanger.

- Vi forsøker å finne en måte, der vi kan finne en balanse mellom å være agressive i å beskytte landet mot terroristene og samtidig følge loven, sier sikkerhetsrådgiver Stephen J. Hadley til Washington Post.

Men senator McCain, som selv ble utsatt for tortur som amerikansk krigsfange i Vietnam, sier han ikke vil godta noe kompromissforslag.

- Nei... Jeg vil ikke det. Vi vil ikke det, sa han kort til NBCs «Meet the Press».

ALLE MIDLER: Condoleezza Rice sier USA vil bruke alle lovlige midler i kampen mot terror.