Taus om lederkampen

Fredag gikk Kjell Ingolf Ropstad formelt av som KrF-leder. Men ingen av de to favorittene til å ta over, fungerende KrF-leder Olaug Bollestad eller statsråd Dag-Inge Ulstein, ønsker å svare på om de stiller som kandidat.

TREKKER SEG: Kjell Ingolf Ropstad trekker seg som partileder i KrF og barne- og familieminister. Vis mer
Publisert

- Jeg innrømmer at det har vært en vemodig dag og at det har vært ei vemodig tid, sier Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

Fredag gikk han formelt av som leder for Kristelig Folkeparti på landsstyremøtet i Oslo.

Nå er det tidligere nestleder Olaug Bollestad som tar stafettfinnen videre som leder inntil landsmøtet velger sin nye leder.

Blant de som gjentatte ganger er trukket fram som favoritter til lederjobben i partiet, er nettopp Bollestad og nåværende statsråd Dag-Inge Ulstein.

Men ingen av de to vil svare på om de stiller som kandidater til ledervervet.

Tar ikke stilling

- Jeg har vært trist og lei meg, men samtidig har jeg også vært veldig takknemlig, sier Ropstad til Dagbladet kort tid etter at hans tid som partileder offisielt er over.

- Det sa jeg også til landsstyret her i dag, for det har vært så mange fine Krf-ere, folk fra andre partier og helt andre folk som har sett forbi den feilen jeg gjorde i 2020, og som jeg har tatt ansvar for, og sett meg som menneske og vist veldig stor omsorg. Det er jeg veldig takknemlig for, fortsetter Ropstad.

GIKK AV: Fredag gikk Kjell Ingolf Ropstad offisielt av som leder i KrF under KrFs landsstyremte på Thon Hotel i Oslo. Foto: Lise serud / NTB
GIKK AV: Fredag gikk Kjell Ingolf Ropstad offisielt av som leder i KrF under KrFs landsstyremte på Thon Hotel i Oslo. Foto: Lise serud / NTB Vis mer

Det var forrige lørdag at Ropstad varslet sin avgang både som partileder og statsråd, etter Aftenpostens avsløringer om at han tok aktive grep for å unngå skatt på statsrådsboligen sin.

Hvem som bør overta jobben som partileder etter ham, ønsker imidlertid ikke Ropstad å si noe om.

- Jeg har bestemt meg at jeg ikke tar stilling til neste leder, sier han til Dagbladet.

Tause

Fredag blir den videre gangen i valget av ny leder besluttet. Blant annet bestemmes en dato for landsmøtet som formelt skal velge partiets nye leder.

Men de to toppkandidatene Bollestad og Ulstein vil ikke kommentere den kommende kampen om ledervervet i partiet eller hvordan de selv stiller seg til et eventuelt kandidatur.

Begge viser i stedet til de formelle beslutningene landsstyret skal fatte om den videre prosessen.

- Jeg er ekstremt opptatt av å følge prosessene i partiet. Det handler om tillit i partiet. Ikke minst nå når vi er i en situasjon hvor Kjell Ingolf har gått av og vi havna under sperregrensa, så er det viktig å ha med hele laget. Hvis jeg som leder begynner å gå utenom noen av disse prosessene, da får vi strekk i laget og det er vi ikke tjent med. Derfor vil jeg gi dette svaret til valgkomiteen når de er i gang og stiller meg dette spørsmålet, sier Bollestad til Dagbladet.

Hun avviser imidlertid at partiet kan stå overfor et nytt veivalg.

- Nei, veivalg er vi ferdige med, sier Bollestad.

Flere har tatt kontakt

Tirsdag kunngjorde KrFU sin støtte til utviklingsminister Dag Inge Ulstein som ny partileder.

FAVORITTER: Dag Inge Ulstein og ptroppende leder Olaug Bollestad er begge favoritter til å overta rollen som ny KrF-leder. Foto: Lise Åserud / NTB
FAVORITTER: Dag Inge Ulstein og ptroppende leder Olaug Bollestad er begge favoritter til å overta rollen som ny KrF-leder. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Ulstein bekrefter selv til pressen at mange har tatt kontakt med ham etter at Ropstad kunngjorde sin avgang. Han sier det er «kjekt at mange tenker at en kan være aktuell til en sånn rolle», men utover det er også han taus om lederjobben.

- Nå er det de formelle organene til partiet jeg skal snakke med om dette med, sier Ulstein, som vektlegger at det er viktig å unngå en ny lederkamp.

- Ingen i KrF ønsker noen nye kamper. Det har vi hatt tidligere, men jeg er ganske trygg på at vi får en god runde på dette, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer