Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taus om miljø i Chile

Av de norske oppdrettsselskapene i Chile er statseide Mainstream minst åpen om bruk av antibiotika og utslipp av kjemikalier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PUERTO MONTT (Dagbladet): På spørsmål fra Dagbladet svarer Mainstreams direktør, Francisco Puga, slik på spørsmål om selskapet vil offentliggjøre informasjon om bruk av antibiotika og kjemikalier i Chile:

- Ja, du kan få statistikken. Men du bør henvende deg til Cermaq.

Cermaq er Mainstreams morselskap, med den norske stat som hovedaksjonær. Verken Cermaq eller Mainstream har svart på Dagbladets gjentatte henvendelser om dette.

Åpenhet første steg

I Chile oppgir utenlandske oppdrettsselskaper sjelden forbruk av antibiotika eller kjemikalier. Den chilenske marinbiologen og professoren Alejandro Buschmann ved Universitetet i Los Lagos i Chile mener en slik åpenhet er første steg mot en bærekraftig oppdrettsnæring. Dagbladet har bedt de største norske oppdretterne i Chile om følgende:

Oppgi årlig produksjon av fisk, samt forbruk av fiskeftr, antibiotika, nitrogen, fosfor, kobber, diverse giftige stoffer, samt antall rømt oppdrettsfisk.

Miljøavtale

Stolt Sea Farm, som er blitt betegnet som tilbakeholdne med å gi ut informasjon i Chile, har svart på samtlige spørsmål. Fjord Seafood har svart konkret på noen spørsmål, men har redegjort for sin miljøpolicy for hvert punkt. Mainstream svarte altså ikke på miljøspørsmålene i det hele tatt. Mainstream-eier Cermaq har tidligere vist til at selskapets miljøberedskap i Chile ble godkjent av eksterne konsulenter før forsøket på fusjon med Fjord Seafoods i fjor.

Dagbladet spurte også om positive miljøtiltak. Alle selskapene sier de arbeider med å oppfylle kravene til ren produksjon i en ny miljøavtale mellom lakseindustrien og chilenske myndigheter. Ellers nevner selskapene innføring av ISO-standarder, sterkere satsing på vaksiner framfor antibiotika, mer effektive metoder for mating av fisken samt rensing av prosessvann i filetfabrikkene.