Donald Trump og Ghislaine Maxwell:

Taus om overgrepsdom

Trump ønsket «henne alt godt» i fjor sommer. Nå er Ghislaine Maxwell dømt for å ha rekruttert unge jenter for Jeffrey Epstein, og den tidligere presidenten er taus.

PÅ FEST: Et videoklipp fra NBC News, filmet i 1992, viser finansmannen Jeffrey Epstein og president Donald Trump konversere i festlige lag sammen. Videoklippet ble hentet opp etter Trumps uttalelse om at han «aldri hadde likt» Epstein. Jeffrey Epstein er siktet for menneskehandel og seksuell utnytting. Video: CNN Vis mer
Publisert

Da den britiske sosietetskvinnen Ghislaine Maxwell (60) i fjor sommer ble pågrepet og siktet i den omfattende overgrepssaken som involverte milliardæren Jeffrey Epstein, ønsket USAs daværende president Donald Trump «henne alt godt».

- Jeg har ikke fulgt saken nøye. Jeg ønsker henne bare alt godt, for å være ærlig, sa Trump, før han fortalte at han i en årrekke har truffet både Maxwell og Epstein.

Onsdag denne uka ble Maxwell kjent skyldig i overgrepssaken, og risikerer å bli dømt til 80 år i fengsel.

Nå er Trump taus.

PRINS PÅ FEST: I kjølvannet av overgrepsanklager og spørsmål rundt vennskapet til avdøde Jeffrey Epstein, sier prins Andrew i et nytt intervju at han ikke skjønner hvordan han har fått stempelet som «partyprins», da han ikke lenger fester. Bilder av prinsen i Saint-Tropez sier det motsatte. Foto: Coleman-Rayner / Stella Pictures. Klipp: Emilie Rydning Vis mer

Rekrutterte jenter

Maxwell ble kjent skyldig i fem av de seks tiltalepunktene mot henne, deriblant for å ha rekruttert unge jenter som deretter ble misbrukt av Jeffrey Epstein og hans venner.

Britiske Maxwell og den amerikanske milliardæren Epstein var partnere i lang tid, først som kjærester, før hun seinere ble ansatt av ham. 66 år gamle Epstein tok sitt eget liv i fengselet for to år siden, før saken mot ham kom for retten.

Kjennelsen mot Maxwell kom etter en månedslang rettssak, og juryen var i diskusjoner i fem dager før de ble enige.

Maxwell har hele tida nektet straffskyld.

SNAKKER UT: En rekke kvinner snakker ut om overgrep, i den nye Netflix-dokumentarserien «Jeffrey Epstein: Filthy Rich». Se traileren. Vis mer

Trump taus

Fredag ettermiddag norsk tid har Trump ikke gått ut med noen form for uttalelse om Maxwell-kjennelsen, verken gjennom sine talspersoner eller pressemeldinger fra sitt nettsted.

Mange av hans partifeller og støttespillere har imidlertid kommentert rettsavgjørelsen, og fordømmer Maxwell.

«Ghislaine Maxwell fortjener å råtne bak lås og slå resten av sine dager», skriver den republikanske kongressrepresentanten Lauren Boebert på Twitter.

Hun legger også til:

«Offentligheten fortjener å få vite om alle som var en del av Epsteins sex-trafficking-nettverk. Vi fortjener å vite hele sannheten», skriver hun.

NYE BILDER: Den avdøde mangemilliardæren Jeffrey Epsteins «Zorro-ranch» er nylig blitt filmet og fotografert. Foto/video: thisischriswhite.com Vis mer

Hevder bevis er unndratt

Dermed ga Boebert gjenklang til én av mange konspirasjonsteorier i Epstein-saken.

Det verserer nå en konspirasjonsteori om at vesentlige deler av materialet som bidro til Maxwells domfellelse, i ettertid er blitt unntatt offentligheten.

Det stemmer imidlertid ikke, melder Newsweek.

Det er uklart hvordan teorien har oppstått, men Newsweek mener det kan dreie seg om at særlig ett bevis i saken er klausulert.

Det dreier seg om en notatbok, men denne ble klausulert i løpet av rettssaken, ikke i etterkant, og boka ble ikke tilbakeholdt for verken dommeren, juryen, påtalemyndigheten eller forsvarerne.

PRINS ANDREW: Virginia Guiffre sier at Jeffrey Epstein fløy henne til London for å ha sex med prins Andrew. Video: BBC. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Flere konspirasjonsteorier

Epstein pleiet kontakt med innflytelsesrike politikere og næringslivsprofiler, deriblant de forhenværende presidentene Bill Clinton og Donald Trump, Bill Gates og den britiske prins Andrew, for å nevne noen.

Mot slutten av desember 2019 avslørte Dagens Næringsliv at kronprinsesse Mette-Marit møtte Epstein flere ganger mellom 2011 og 2013.

En vesentlig del av mange konspirasjonsteorier om Epstein-saken er at disse rike og innflytelsesrike menneskene i ettertid har lagt lokk på hva de egentlig gjorde i Epsteins selskap.

Flere mener også Epstein ikke tok sitt eget liv, slik rettsmedisinere tidligere har slått fast.

SVARER: Slik svarte kronprins Haakon på spørsmål om at både han og kronprinsesse Mette-Marit flere ganger i perioden 2011 til 2013 møtte overgrepsdømte Jeffrey Epstein. Video: NTB Scanpix Vis mer

Bodde samme sted

Trump bor nå på sin private klubb Mar-A-Lago i Palm Beach i Florida. Epstein og Maxwell bodde også i Palm Beach.

Epstein og Trump hadde i mange år kontakt med hverandre, og det verserer flere bilder av de to sammen fra år 2000.

På et av bildene fra en spesiell fest poserer Donald og Melania Trump med Jeffrey Epstein og Ghislaine Maxwell.

Trump også ha fløyet i Epsteins privatfly sju ganger på 90-tallet. Bill Gates, Bill Clinton og prins Andrew har også vært om bord på privatflyene til Epstein flere ganger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer