Taus om Peres-pengene

I dag snakker Terje Rød-Larsen om situasjonen i Midtøsten på Nobelinstituttet. Men snakke om sin egen situasjon ville han ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foredraget begynte klokka 14, og det er ikke bare interessen rundt Midtøsten-konflikten som gjør at salen var full. Terje Rød-Larsen er for første gang i Norge etter at det ble oppmerksomhet i israelsk og norsk presse om prispengene som han og kona fikk av Peres-senteret i 1999.

Mandag og tirsdag satt ambassadør Mona Juul i møte med ledelsen i UD for å avklare situasjonen rundt pengene og båndene mellom ekteparet og Peres-senteret. Både mandag og tirsdag kjempet hun for å unngå mediene som gjerne ville ha ambassadørens kommentar til den spesielle saken. Hun lyktes i å skjule seg helt frem til avreisen fra Gardermoen i går kveld.

I dag er det Terje Rød-Larsens tur. FN-utsendingen kan ikke på samme måte unngå medienes søkelys, ettersom han er i Norge på offisielt oppdrag.

Han inngår i en eksklusiv forelesingsrekke: Både Robert Kennedy og Mikhail Gorbachev har holdt vårforedrag på Nobelinstituttet tidligere.

I god tid før klokka 14 var kameraene og pressefolkene på plass. Rød-Larsen avviste å gi noen kommentar før foredraget begynte.

Foredraget, som holdes på engelsk, har tittelen «The Current Crisis in the Middle East - Causes and Solutions».

- Det er en ære og en fornøyelse å være her, sa Rød-Larsen og gikk inn på den komplekse bakgrunnen for situasjonen i Midtøsten.

- Det er en diplomatisk utfordring, sa han.

Det samme kan sies om privatlivet han akkurat nå.

MANGE FREMMØTTE:</B> Salen i Nobelinstituttet var full før Terje Rød-Larsen begynte sitt foredrag i ettermiddag.
TAUS:</B> Rød-Larsen er i Oslo for å holde foredrag om situasjonen i Midtøsten. Han ønsket ikke å uttale seg om sin egen situasjon før foredraget.