Taus om resultatet

Regjeringen har gitt sin uforbeholdne støtte til bombingen av Irak. Men statssekretær Janne Haaland Matlary har på vegne av Utenriksdepartementet ingen formening om resultatet har vært vellykket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Alle vet at det går med menneskeliv i militære aksjoner. Det er et dilemma. Selv om man er moralsk og kristen, betyr ikke det at man er pasifist. Det er nesten umulig i den realpolitiske verden, sier Janne Haaland Matlary.

- Militære myndigheter i USA og Storbritannia opplyser at de har truffet de mål de var ute etter. Det viktigste etter dette blir å fortsette behandlingen av FNs forhold til Irak og spørsmålet om det er mulig å komme tilbake med våpeninspektører.

- Hva mener den norske regjeringen? Var aksjonen vellykket ut fra den politiske støtte Norge ga USA og Storbritannia?

- Det vi har gjort er å gi uttrykk for forståelse for aksjonen på bakgrunn av at ingenting nyttet. Saddam Hussein er en diktator som etter alle solemerker sitter med masseødeleggelsesvåpen, og som har brukt kjemiske våpen mot sin egen befolkning. Irak hadde brutt alle avtaler inngått med FN om våpeninspeksjon, og alle diplomatiske kanaler var uttømt. Den amerikansk-britiske vurderingen er at de nå har oppnådd militære resultater.

- Men det var ingen ren militær støtte Norge ga til aksjonen. Det var en politisk støtte til å bruke militære midler. Utfra den politiske vurderingen -  hva mener norske myndigheter om resultatet?

- Hvor mye man nå vet om Iraks våpenarsenal, det vet ikke jeg. De rapportene arbeides det med i Sikkerhetsrådet. Det vil utkrystallisere seg i FNs videre arbeid med saken.

- Men Norge gikk tidlig ut med støtte til aksjonen og mente den var nødvendig. Har dere nå ingen mening om hva som kom ut av det?

- Resultatene kan måles i de rent militære og de politiske. Det er foreløpig for tidlig å si noe om effekten av aksjonen politisk. Den politiske konklusjonen er avhengig av hvordan Irak nå stiller seg, sier Haaland Matlary.