Taus om resultatet

Regjeringen har gitt sin uforbeholdne støtte til bombingen av Irak. Men statssekretær Janne Haaland Matlary har på vegne av Utenriksdepartementet ingen formening om resultatet har vært vellykket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Alle vet at det går med menneskeliv i militære aksjoner. Det er et dilemma. Selv om man er moralsk og kristen, betyr ikke det at man er pasifist. Det er nesten umulig i den realpolitiske verden, sier Janne Haaland Matlary.

- Militære myndigheter i USA og Storbritannia opplyser at de har truffet de mål de var ute etter. Det viktigste etter dette blir å fortsette behandlingen av FNs forhold til Irak og spørsmålet om det er mulig å komme tilbake med våpeninspektører.

- Hva mener den norske regjeringen? Var aksjonen vellykket ut fra den politiske støtte Norge ga USA og Storbritannia?

- Det vi har gjort er å gi uttrykk for forståelse for aksjonen på bakgrunn av at ingenting nyttet. Saddam Hussein er en diktator som etter alle solemerker sitter med masseødeleggelsesvåpen, og som har brukt kjemiske våpen mot sin egen befolkning. Irak hadde brutt alle avtaler inngått med FN om våpeninspeksjon, og alle diplomatiske kanaler var uttømt. Den amerikansk-britiske vurderingen er at de nå har oppnådd militære resultater.

- Men det var ingen ren militær støtte Norge ga til aksjonen. Det var en politisk støtte til å bruke militære midler. Utfra den politiske vurderingen -  hva mener norske myndigheter om resultatet?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer