Taus om tortur og drap

I dag sitter statssekretær Raymond Johansen (Ap) ansikt til ansikt med flere av generalene som styrer et av verdens mest brutale regimer. Han kommer ikke til å snakke med dem om menneskerettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RANGOON (Dagbladet): I går ettermiddag kunne Johansen selv studere noen av områdene som ble rammet av den dødssyklonen 2. mai.

Dagbladet er som eneste norske medium i Burma, og snakket med statssekretæren i går.

-Se på dette flate landskapet. Her er det ikke rart at vannet fort kan lage store ødeleggelser, sier han i det flyet passerer over et jordbruksområde i utkanten av landets største by.

Syklonen feide tvers over landet 2. mai og etterlot seg et flere kilometer bredt belte av ødeleggelser. Hardest rammet er Irrawaddy-deltaet, men syklonen kom også inn over Rangoon.

Ømme tær

I dag skal han møte representanter for regimet som i løpet av de siste ukene har pådratt seg vrede over nesten hele verden. Sinnet skyldes at generalene ikke har tatt i mot tilbud om livreddende hjelp til sin hardt rammede befolkning. Den lidende befolkningen er grunnen til at Johansen i dag vil gjøre sitt ytterste for ikke å tråkke generalene på tærne.

-Mange ønsker å være vokale og høylytte for sin egen samvittighets skyld, men det vil ikke få noen betydning for ofrene. Min lojalitet ligger hos dem, sier Johansen.

Vranglås

MYE VANN: I går kom statssekretær Raymond Johansen til Burma. Rundt flyplassområdet i Rangoon kunne han studere det paddeflate våte landskapet. Flommen, og syklonen den etterfulgte har i følge offisielle tall drept 78 000 mennesker. FN og Røde Kors estimerer 138 000 døde. FN anslår at opp mot 2,5 millioner mennesker er direkte berørt   av katastrofen. Foto: Tore Bergsaker
MYE VANN: I går kom statssekretær Raymond Johansen til Burma. Rundt flyplassområdet i Rangoon kunne han studere det paddeflate våte landskapet. Flommen, og syklonen den etterfulgte har i følge offisielle tall drept 78 000 mennesker. FN og Røde Kors estimerer 138 000 døde. FN anslår at opp mot 2,5 millioner mennesker er direkte berørt av katastrofen. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Her i Rangoon skal han i dag møte statsrådene for planlegging, sosial velstand, helse og nødhjelp og rekonstruksjon. Kanskje skal han også møte utenriksminister Nyan Win. Han vil ta opp hvordan nødhjelpen kan distribueres, og den manglende tilgangen for observatører. Nesten ingen utlendinger får lov til å reise til de hardest rammede områdene. Dermed er det stor usikkerhet om hvor det trengs hjelp, og om den hjelpen som blir gitt faktisk blir distribuert.

-Vi er redd for at et fokus på menneskerettigheter og demokrati vil kunne bidra negativt i forhold til den alvorlige humanitære situasjonen. Det er jo burmesiske myndigheter som sitter med nøkkelen til den døra som må åpnes for at internasjonal hjelp kommer inn. Da må ikke vi bidra til at den døra låses og nøkkelen kastes på havet. I forhold til ofrene vil det være helt galt å bidra til at dette nå går i baklås.

Konfrontasjon

Johansen er dermed uenig i strategien til Frankrike, der utenriksminister Bernard Kouchner sier at juntaens bremsing av nødhjelp kan være en forbrytelse mot menneskeheten. Denne språkbruken åpner opp for internasjonale intervensjoner, men Frankrike har ikke fått med seg FNs sikkerhetsråd.

-Det er ikke snakk om at vi ikke deler Frankrikes bekymring. Det å ikke gjøre sitt ytterste for å livberge sin egen befolkning er en ytterst alvorlig handling. Men det vi nå må fokusere på er at vi er midt i en krise. Dette er en livbergende opperasjon. Det er det ganske mange som glemmer, sier han.

Han minner om at Burma har en hær på 450 000 mann, og at det å ikke samarbeide med juntaen kan få alvorlige konsekvenser.

På vei inn fra flyplassen til Rangoon er tegnene på syklonens herjinger fortsatt tydelige. Til og med rundt nasjonalhelligdommen, det hundre meter høye gullforgylte tempelet Shwedagon Pagoda, ligger flere trær fortsatt veltet. Selve pagoden ble også lettere skadd av syklonen, men tempelet og paradeområdet rundt var noe av det første som ble ryddet.

Raymond Johansen,

Taus om tortur og drap