Taus Rajoy med ryggen mot veggen

Statsminister Mariano Rajoy i Spania har havnet i ei nær håpløs knipe i samband med en korrupsjonsskandale som ruller videre i det regjerende Folkepartiet. Han våger ikke å forklare seg om en fare som bare blir større og større.

FARLIG VENN:  Statsminister Mariano Rajoy, til venstre, og Folkepartiets tidligere kasserer, Luis Bárcenas, som er statsministerens farligste gamle venn. Foto: AFP / Scanpix / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
FARLIG VENN: Statsminister Mariano Rajoy, til venstre, og Folkepartiets tidligere kasserer, Luis Bárcenas, som er statsministerens farligste gamle venn. Foto: AFP / Scanpix / PIERRE-PHILIPPE MARCOUVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere kassereren i Folkepartiet (PP), Luis Bárcenas, har nå lekket ut en historie om en person fra næringslivet som foran siste valg ville gi partiet 300 000 euro i gave og ønsket å gjøre statsminister Mariano Rajoy oppmerksom på dette. Dersom det er sant og Rajoy visste det, er det et brudd på valgloven, som kan straffes med forbud mot å inneha folkevalgte verv.

Det kan se ut som om Bárcenas med dette vil ramme partiledelsen med noe de kan straffes for. Bárcenas er under etterforskning for skattesvindel og bestikkelser. Men de papirene som han har lagt fram hittil, og som er offentlig kjente, kan vanskelig få partiledelsen straffet. Utenfra virker det som om Bárcenas forsøker å dele skyld med andre for å slippe billigere unna for egen del. Men han er offentlig avslørt som løgnaktig.

Krever avgang
Politisk står imidlertid Rajoy til halsen i vansker, samtidig som han skal få et Spania i dyp økonomisk og sosial krise på beina. Søndag ba Alfredo Pérez Rubalcaba, lederen i Sosialistpartiet (PSOE), statsministeren om å gå av. Han ber Folkepartiet (PP), som har flertall i parlamentet, om å finne en ny leder i sine rekker.

- PP har reint flertall, men har tapt den moralske autoriteten, sa i dag Elena Valenciano, nestlederen i PSOE.

- PP kan velge en annen statsminister på to dager, men det finnes andre muligheter i opposisjonens hender. Derfor skal vi arbeide sammen med de andre gruppene for å tvinge fram statsministerens avgang, sier hun.

«Gürtel»
Nå har skandalen snart vært under opprulling i fire og et halvt år, fra dommere og etterforskere kom på sporet av et nettverk av politikere og næringslivsfolk i landsdelene Valencia, Madrid og Andalucía i februar 2009. De var mistenkte for hvitvasking av penger, skattesvindel, bestikkelser og misbruk av makt. Etterforskerne kalte det «Operación Gürtel», som er det tyske ordet for «belte» og det samme på spansk som etternavnet på den antatte lederen, Francisco Correa. Etterhvert som stadig flere ble avslørt, ble båndene til PP helt klare.

Statsminister Mariano Rajoy har hittil ikke ville forklare seg offentlig eller i Las Cortes, parlamentet, om skandalen, som han har fått nærmere og nærmere innpå seg. Gürtel-affæren har mange greiner, og ei av dem fører til Folkepartiets hovedkontor i Calle Génova i Madrid. Der hadde kassereren Luís Bárcenas drevet med dobbel bokføring i 18 år. Avisa El País offentliggjorde i januar det som skal være hans håndskrevne regnskap over bidragene til partiet fra næringsliv og enkeltpersoner, mange av disse ulovlige. Og regnskapet viser også tilleggslønn til ledere i partiet, deriblant nåværende statsminister, Rajoy.

Tekstmeldinger
I utlandet hadde Bárcenas gjømt unna mer enn 47 millioner euro, etter hva etterforskerne har funnet så langt.

Rajoy har nøyd seg med å si at han verken har mottatt eller delt ut svarte penger. Utover det har han vært helt taus. Han nærmeste i partiet har aldri kommet med noen forklaring som går til bunns i hva dette dreier seg om.

Offentlig har Rajoy holdt seg så langt unna Bárcenas som mulig, og han nevner aldri hans navn. Men nå har avisa El Mundo offentliggjort tekstmeldinger fra Rajoy til Bárcenas, hvor han støtter den tidligere kassereren, både før og etter at han ble siktet. «Luis, ingenting er lett, men vi gjør det vi kan. Opp med humøret!» skrev Rajoy i 2012. «Luis, jeg forstår. Vær sterk! Jeg ringer deg i morra. Klem», lød det i januar, mens Bárcenas satt i avhør. Nå sitter Bárcenas fengslet, fordi han fryktes å ville rømme til utlandet.

Rajoy burde ha kommet med sine forklaringer allerede da Gürtel-affæren ble knyttet til regjeringspartiet, skriver El País på lederplass. Men når han ikke hadde gjort det før burde han i alle fall ha snudd 31. januar, da El País offentliggjorde det hemmelige regnskapet til Bárcenas, mener avisa, og spør:
 
«Hvem er det som har overbevist (lederne i Folkepartiet) om at spanjolene er idioter?»