Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taus Røkke forlot krisemøte i Kværner

Etter et drøyt to timer langt krisemøte, forlot Kjell Inge Røkke Kværner-ledelsen lørdag ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var et greit møte, men det er viktig at videre informasjon blir styrt av Kværner, sa Røkke, idet han forsvant ut døren.

Lørdag møtte Kværner-ledelsen en del av selskapets aksjonærer, blant andre Folketrygdfondet og Aker Maritime.

Etter at Røkke forlot meklerhuset Sundal Collier & Co, fortsatte møtet sammen med blant andre Folketrygdfondets administrerende direktør, Tore Lindholt. Da hadde de to innbitte motstanderne, Røkke og Lindholt, tilbrakt to timer sammen med Kværner-ledelsen for å finne en løsning på den akutte pengekrisen. For Kværner tilkaller nå både venner og uvenner i kampen for å unngå skifteretten mandag.

Kværners vei til krisen

Dette er noen av hovedtrekkene i det som har ført til at Kværner er på randen av konkurs:

 • 16. mars: Kværner tar opp et lån på 450 millioner dollar cirka 4 milliarder kroner fra et banksyndikat ledet av DnB og ABN-Amro.
 • 4. mai: Generalforsamlingen velger nytt styre. Det har vært en tøff kamp i forkant av generalforsamlingen, der konsernsjef Kjell Almskog vinner maktkampen mot Kjell Inge Røkke. Harald Arnkværn velges til ny styreformann.
 • I juni går det opp for Kværner-ledelsen at lånet fra 16. mars var altfor lite, og det innledes samtaler med ABN-Amro om et tilleggslån på 200 millioner dollar (cirka 1,8 milliarder kroner.
 • 12. september: Dagen etter terrorangrepene i USA sier ABN-Amro nei til å gi et utvidet lån, og en akutt likviditetskrise oppstår.
 • 19. september varsler konsernsjef Kjell Almskog at han vil gå av. Kjell Inge Røkkes Aker Maritime sammen med banker, tilfører Kværner 900 millioner kroner for å avhjelpe likviditetskrisen. Røkkes bidrag er på 100 millioner kroner.
 • 11. oktober: Det russiske oljeselskapet Yukos Oil kjøper 10 prosent av Kværner-aksjene.
 • I en melding til Oslo Børs opplyser selskapet at kassa er tom, og at likviditetsbehovet er på 500 millioner kroner.
 • 18. oktober stiller banker, med DnB i spissen, opp med et lån på 500 millioner kroner.
 • 22. oktober selger Kværner to selskaper til Yukos Oil. Salgssummen er på 880 millioner kroner. Kværner har ennå ikke mottatt disse pengene.
 • 23. oktober: Yukos Oil er største eier med 22 prosent av aksjene.
 • 25. oktober: En ny, akutt likviditetskrise oppstår. Det skyldes problemer med å få ut kontanter fra datterselskaper, sammen med betingelsene for et banklån på 800 millioner kroner og for en trekkfacilitet på 500 millioner kroner.
 • Kværner-styret arbeider for en utvidelse av egenkapitalen og en langsiktig refinansiering. For å klare dette må de finne en løsning på den kortsiktige likviditetskrisen selskapet er inne i.
 • Kværner skal avholde ekstraordinær generalforsamling 2. november.
  (NTB)

 • Det jobbes også med å skaffe tilgang på kontanter i datterselskapet Masa Yards. Det finske datterselskapet har nettopp fått en drøy milliard kroner fra RCCL for cruiseskipet «Adventures of the Seas».

  (NTB)

- Jeg registrerte at Aker Maritime i alle fall har en viss positiv interesse i å bidra med redde Kværner, sa Lindholt, da han forlot møtet en knapp time etter Røkke. Han frykter at pengekrisen kan ende med konkurs, men håper i det lengste at aksjonærer og banker vil gjøre sitt for å løse situasjonen.

- Hvis det ender med konkurs, vil det ikke bare være en tragedie for Kværner, men også en fallitterklæring for det økonomiske systemet. Selskapet har industrielle verdier og besitter industriell kompetanse som det vil være viktig å beholde, sier Lindholt.

Optimistisk styreformann

Tusenvis av Kværner-ansatte lever fortsatt i uvisshet om de har en jobb å gå til over helgen, og ledelsen arbeider med flere aktuelle tiltak for å løse krisen.

- Kværners situasjon er vanskelig. Det er en del problemer som må løses i helgen, sier styreformann Harald Arnkværn. Han vil nødig uttale seg om at Kværner kan bli nødt til å gå den tunge veien til skifteretten mandag.

- Jeg er født optimist. Jeg leter etter løsninger, sier en hardt presset Arnkværn.

Staten sier nei

Tidligere lørdag var Arnkværn og hovedtillitsvalgt Rolf Utgård på besøk hos næringsminister Ansgar Gabrielsen (H), uten at dette ga noe resultat. Staten vil fortsatt ikke gripe inn for å redde Kværner fra konkurs.

- Regjeringen har ikke til hensikt å endre sin holdning, og Kværner har ikke rettet noen formell henvendelse til regjeringen om hjelp, sier statsråden.

Det tror Utgård at Kværner kan bli nødt til.

- Jeg tror Kværner er nødt til å gå til staten på et tidspunkt, hvis alternativet er skifteretten. Men samtidig er både styret og andre av den oppfatning at vi må prøve alt før vi går til staten, sier Utgård til NTB.

Han karakteriserer spillet rundt Kværner på følgende måte:

- Dette er et pokerspill hvor alle spiller høyt og ingen vil vise kortene før de absolutt må.

Tilgang på kontanter

I helgen arbeides det også med å få til en ordning der russiske Yukos Oil allerede nå betaler for kjøpet av de to Kværner-selskap ene de nylig inngikk kjøpsavtale om for 880 millioner kroner.

MØTESLUTTT: Kjell Inge Røkke på vei ut fra dagens krisemøte i Kværner.
Hele Norges coronakart