Taus Stoltenberg

Jens Stoltenberg vil fortsatt ikke slå fast at han påtar seg jobben med å danne ny regjering. - Jeg skal først snakke med kongen i morgen, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet legger regjeringskabalen

Tidligere i dag var Stoltenberg på slottet der han ble bedt av kong Harald om å danne ny regjering. Men Stoltenberg vil fortsatt ikke fortelle om han påtar seg jobben.

- Jeg vil følge formell framgangsmåte og først si hva min konklusjon er etter å ha gitt Kongen svaret i morgen, sier Stoltenberg etter at han i ettermiddag har gjennomført samtaler med alle de parlamentariske lederne på Stortinget.

Han startet samtalene med Frps Carl I. Hagen klokken 14, og har deretter snakket med både SVs Kristin Halvorsen, Høyres Jan Petersen og de parlamentariske lederne for sentrumspartiene.

Da Stoltenberg i ettermiddag møtte pressen sa han at ingen av de øvrige parlamentariske lederne hadde pekt på andre regjeringsalternativ. Hans taushet i regjerings-spørsmålet oppfattes derfor av mange som en flørt med formalitetene.

Stoltenberg konkluderte med at samtalene med de parlamentariske lederne hadde foregått i en god tone. Han ville ikke gå inn på hvilke saker som hadde vært oppe, men slo fast at en eventuell Ap-regjering vil ha større handlingsrom enn sentrumsregjeringen har hatt.

- Dersom det blir dannet en Ap-regjering vil den ha større handlingsrom. Den vil ha flere muligheter til å danne flertall med flere partier, sier Norges påtroppende statsminister.

Sosialistisk Venstreparti har allerede uttalt at de ikke vil være noe støtteparti eller en del av det parlamentariske grunnlaget for en regjering ledet av Jens Stoltenberg.

- SV vil forholde seg til en Ap-regjeringen fra sak til sak, slo partiets leder Kristin Halvorsen fast etter sitt møte med Stoltenberg.

Hun sier det er råkjøret i gasskraftsaken som i første rekke hindrer et fornuftig samarbeid mellom sentrumspartiene, SV og Ap.

- Aps allianser i miljøpolitikken stenger for flertallsløsninger i Stortinget, sier Halvorsen.

borje.kleboe.eidissen@dagbladet.no

TAUS: Jens Stoltenberg vil foreløpig ikke si at han vil danne en ny Ap-regjering. Her foran slottet tidligere i dag.