Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tause barn får ikke hjelp

Stille barn er ofte redde, men får sjelden hjelp, viser en fersk undersøkelse.

ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX
ILLUSTRASJONSFOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Undersøkelsen Barn i Bergen viser at angst er den mest vanlige psykiske lidelsen blant barn.

På tross av dette blir få barn i det psykiske helsevernet behandlet for angst, skriver Bergens Tidende.

Psykolog Krister Fjermestad ved Universitetet i Bergen har forsket på barn og angst. Han mener det er en utbredt «vente og se»-holdning til å ta bran og angst på alvor både blant foreldre, lærere, barnehagepersonale og i helsevesenet.

- Vi vet at voksne med angst ofte har hatt det siden barndommen. Det stille barnet kan bli en voksen person med sosiale vansker og store helseproblemer. Da er det viktig å oppdage symptomene tidlig. Jo tidligere inngripen, dess bedre sjanse for å bli kvitt angsten, sier han.

Fjermestad mener redde barn ofte blir oversett av foreldre og andre som har nærkontakt med dem.

- Barn med atferdsvansker blir lagt merke til, man ser at de trenger hjelp. Barn med angst, derimot, blir gjerne oppfattet som stille, snille og litt sjenerte. De vokser det nok av seg, tenker foreldre. Derfor blir det ikke aksjonert, sier psykologen.

Helsemyndighetene mener at cirka 5 prosent av alle barn har behov for hjelp i det psykiske helsevernet, mens bare 1 til 2 prosent får det.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling