Tause i London

LONDON (Dagbladet): Det var en perfekt dag i London i går: Grått og trist og det skjedde ingen verdens ting. En prikkfri idyll, inklusive to timers sightseeing i City - i kjølvannet etter Hans og Hennes Kongelige Høyheter, kronprins Haakon og Mette Marit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 10.29 (britisk tid, 11.29 norsk) ankom de kongelige den norske ambassadørs residens i 10 Palace Green:

- Goddag, sa kronprinsen til den frammøte norske verdenspressen, 26 i tallet.

På forhånd hadde vi blitt instruert om at dette kun var en fotosesjon - ingen pressekonferanse. Og at Haakon og Mette-Marit ville gå ut av bilen, hilse på ambassadør Tarald Brautaset, snu seg på trappen, for deretter å gå inn i residensen. Deretter ville vi bli geleidet inn i det «Gule rommet» for flere fotomuligheter.

Og slik ble det. Vi skrivende journalister sto i det gule rommet og forsøkte å se ut som en del av møblementet: Det var ikke lett; møblementet var stilrent og polert.

Vi lirket likevel inn et spørsmål:

- Er kronprisnparet fornøyd med de første dagene i London?

- Ja, svarte kronprinsessen, i en tone som hadde passet bedre hvis hun hadde blitt bitt i leggen av en nær venn. Oppmuntret av svaret kastet en ny kollega seg frampå:

- Har dere gjort noe hyggelig?

- Ja, vi har jo det, svarte Haakon - og ga oss en type blikk som barnehagetantene ga oss dengang vi drakk melk av kopper - og sølte.

- Vi har lagt opp til en fotosesjon. Vi viser til de svarene vi ga i NTB-intervjuet for et par dager siden, la HKH til.

(Og lojale som vi er overfor kongehuset, siterer vi fra NTB: «- Nå går det kjempefint, sier kronprinsesse Mette-Marit. Hun er frisk, røykfri og har nettopp avlagt eksamen i etikk.». Det går også fram at de synes «det er viktig for oss som mennesker å ha fokus på det som gir rollen innhold og mening.»)

Kloke ord, som forklarte hvor fokus var i går.

Klokka 10.35 var seansen i ambassaden over og vi var klar for neste fotomulighet: I Hyde Park, hvor kronprinsparet ifølge programmet skulle komme gående mot oss ved The Serpentine kl. 11.15. Det gjorde de ikke; de kom klokka 11.07.

Av praten mellom rutinerte hoffreportere forsto jeg at en liten sensasjon var på gang: Begge hadde skiftet klær, fra det formelle til det uformelle. Men Mette-Marit hadde beholdt den sølv blusetoppen!! Passet det seg? Over jeans??

Ikke vet jeg. Men klokka 11.11 var det slutt og vi ble busset videre til SOAS (School of Oriental and African Studies) hvor Mette-Marit skal studere.

Der ble vi gjort oppmerksom på (av hoffreporterne) at Haakon gikk tre skritt bak Mette-Marit ut av bilen, et fenomen som seinere ble forklart med at dette var avtalt: Kronprinsen skulle holde seg i bakgrunnen.

På London School of Economics var det omvendt, for LSE er Haakons studiested det nærmeste året.

Og klokka 12.31 var det slutt. Etter at Kronporins Haakon igjen svarte på ett spørsmål:

- Ja. Det har vært en spennende dag.

cvk@dagbladet.no

<B>VILLE IKKE SNAKKE: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon i Hyde Park i dag.