Tause menn på dypt vann

Dødelig gjemsel under vann var den kalde krigens hverdag. NATO-strategien var å angripe russiske missilubåter direkte i løpet av de fem første minuttene av en krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ubåter har lekt dødelig katt og mus i Barentshavet i en mannsalder. 15 år etter den kalde krigen er nordmenn fra dypet fortsatt tause. Mange gåter er uløste. En rekke mystiske forlis er aldri oppklart.

I 1970 og 1980-åra er den skjulte trafikken på norske fiskebanker større en noen gang.

-  Vi hadde ingen oversikt over hvor utenlandske ubåter befant seg, eller hva de gjorde utenfor Norges kyst. Ubåter er fantastiske etterretningsplattformer. Våre i Kobben-klassen var veldig effektive. Det er hva kontreadmiral Egil J. Eikanger vil fortelle av detaljer i dag. Som tidligere ubåtsjef, etterretningssjef på Forsvarskommando Nord-Norge, NATOs nordkommando på Kolsås og dernest sjef for Etterretningstjenesten i Forsvaret er han en av dem som kjenner dypets hemmeligheter best. Det aller meste er fortsatt hemmeligstemplet.

EKSPLOSIV NERVEKRIG: I 1980 var situasjonen like eksplosiv som under Cuba-krisen i 1962. Denne gang var imidlertid frontlinjen flyttet til Barentshavet. Like utenfor vår egen stuedør.

-  I tiåra etter den 2. verdenskrig var situasjonen kanskje aldri så eksplosiv og vanskelig som i begynnelsen av 1980-åra, sa Mikhail Gorbatsjov i ettertid.

Noen kaller det en ren ordkrig - der USAs president Ronald Reagan kaller Sovjetunionen samlingen av ondskapen i verden og «The Evil Empire» mens USSRs generalsekretær Yuri Andropov svarer med å erklære at Reagan er en sinnssyk løgner.

Rapporten «En gåte fra den kalde krigen» fra CIAs senter for etterretningsstudier viser at nervekrigen ble kjempet med mer enn hissige ordvekslinger. Ifølge rapporten satte Reagan-administrasjonen i gang en heftigere psykologisk krigføring nærmere sovjetiske grenser enn noen gang. Operasjonene besto av fly og marine oppdrag der oppgaven var å komme så nært inntil sovjetisk territorium som mulig uoppdaget, og så snu i siste liten når varslingssystemene i Sovjet ble utløst. -   Det var veldig sensitivt. Ingenting ble skrevet ned, for det skulle ikke finnes noe papir-spor, forteller tidligere forsvarssekretær Fred Ikle til CIAs historikere.

HEMMELIG OPPDRAG I NORD: Rapporten viser til flere av de store NATO-øvelsene i Nord-Norge på 80-tallet og avslører at det ble gjort hemmelige oppdrag under disse øvelsene der amerikanske fly og marinefartøyer brøt løs fra de avtalte operasjonene og gikk helt inntil sovjetisk territorium. CIA-rapporten beskriver en reell krigsfrykt på begge sider.

Under vann lekes dødelig gjemsel mellom østlige og vestlige ubåter.

NATO strategi var å angripe russiske missilubåter direkte i løpet av de fem første minuttene av en krig. Dermed var undervannsovervåking og forfølgelse av russiske ubåter langs norskekysten og i Barentshavet topp prioritet.

Samtidig blir ubåtobservasjoner rene UFO-feberen både i Norge og Sverige. Det letes etter fremmede ubåter til stadighet.

Amerikanske ubåtkapteiner har ordre om å be om autorisert angrep straks de hører missillukene på ubåten de overvåker åpner seg.

BRUDD PÅ NORSK POLITIKK: Høsten 1981 deltok norske marinefartøyer i en øvelse der 83 NATO fartøyer uoppdaget skulle ta seg fra området mellom Island og Storbritannia til Vestfjorden. I en hemmelig andre fase av denne øvelsen brøt en gruppe på fire amerikanske skip (ledet av en cruiser i Ticonderoga-klassen) løs fra de andre og seilte nordover, forbi Nordkapp og østover mot de russiske flåtebasene ved Kolahalvøya.

I henhold til CIA rapporten «En gåte fra den kalde krigen» ble skipene i området i ni dager før de kom tilbake til hovedgruppa av fartøyer. Samtidig beskrives det i rapporten at fly fra amerikanske hangarskip drev lavtflyging helt inn mot den russiske grensen i begynnelsen av 80-tallet. Begge deler var grove brudd på offisiell norsk politikk. Grensen for slik aktivitet gikk ved 24 grader øst i Finnmark. Gåten rundt Widerøflyet som styrtet i havet utenfor Mehamn 11. mars 1982 er aldri løst. CIA-rapporten gir et helt annet bilde av militær virksomhet i «forbudssonen» tidlig på 80-tallet, enn det norske myndigheter har innrømmet.

DET VAR IKKE SLIK: -  Dette kan ikke være riktig. Det kan ikke ha skjedd. Tidligere etterretningssjef Egil J. Eikanger blir lett rød i ansiktet når Dagbladet siterer fra CIA-rapporten. Vi sitter i befalsmessen på Haakonsvern i Bergen, og Eikanger innrømmer at han aldri har sett dette dokumentet tidligere. Han mener opplysningene i CIAs egen historiske rapport er feilaktige og at norske myndigheter ikke er blitt lurt slik av sine allierte.

Vi gir den pensjonerte kontreadmiral en kopi av dokumentet, slik at han får lest grundig gjennom det. Neste dag har han følgende kommentar:

-  Jeg tror ikke dette har skjedd. Mitt inntrykk var at NATO respekterte våre regler. De kunne ikke ha operert slik uten at vi visste det. Det er umulig med det overvåkingsapparatet vi har i nord, sier Egil J. Eikanger. MANGE GÅTER: Mange myter og gåter har festet seg rundt den kalde krigen både over og under vann langs norskekysten. Kollisjonsteorier rundt Mehamn-ulykken, «Utvik Senior» forliset og Alexander Kielland-ulykken lever fortsatt. Ifølge Alf Reidar Jacobsens bok «Forlis - Barentshavets uløste gåter» har mer enn 150 større fiskefartøyer forlist etter krigen i Norge.

Flere av forlisene er fortsatt uløste gåter .

-  Med tanke på Barentshavet er det en del ting som fortsatt bør undersøkes, sier Egil J. Eikanger. Han nevner selv både Mehamnulykken og «Utvik Senior».

-  Jeg har ingen dårlig samvittighet. Jeg vil bli meget overrasket hvis noen norske offiserer holder tilbake informasjon som kunne løse noen av disse gåtene. Han avviser imidlertid ikke fullstendig at det kan ha skjedd uhell der fremmede lands fartøyer har vært involvert.

STOLT OG TAUS: Kontreadmiral Egil J. Eikanger er stolt av den innsatsen norske ubåtmannskaper gjorde under den kalde krigen. Den tidligere ubåt-sjefen og etterretningssjefen er imidlertid helt taus når det gjelder detaljene om hvorfor nordmenn bør være stolte av ubåtfolket. Det er fortsatt hemmeligstemplet
SPIONFISKE: Motorskøyta "Eger" var ikke helt som andra fiskefartøy. Den var spekket med avansert overvåkingsytstyr. Skissen som nå er frigitt fra Forsvarets Etterretningstjenseste ser vi skogen av antenner og det hemmelige operasjonsrommet. Skipet var finasiert av CIA og ble brukt i en årrekke på 1950- og 60-tallet.