«Taushet er gull»

Etter fem homodebatter på én dag og to ukers press for å ta et standpunkt, sier Dagfinn Høybråten til Dagbladet: «Taushet er gull.» Jens Stoltenberg kaller det holdningsløst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tausheten om Misjonsforbundets diskriminering reduserer Høybråtens troverdighet i verdispørsmål. Det finnes mange gode eksempler i Kirke-Norge på at ledere har stått opp i kampen for likestilling og respekt for homofile, blant andre biskopene Rosemarie Köhn og Gunnar Stålsett. De har påvirket og endret hvordan Norge ser ut uten å bruke lovverket. Høybråten derimot er holdningsløs, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet etter at «RedaksjonEn» var over i går kveld. Det var den femte debatten mellom de to partilederne om det samme temaet. Høybråten står på sitt ikke-standpunkt til Misjonsforbundets diskriminering av homofile:

- Hva synes du om det kristne ordtaket: «Den som tier, samtykker»?

- Hvor står det hen?

- Pave Bonifacius innførte det på 1200-tallet.

- Jeg har den oppfatning at taushet av og til er gull. Det er et annet sitat som jeg mener passer i denne sammenhengen.

- Du sier: «Jeg mener at all diskriminering av homofile må motarbeides.» Bare ikke i ditt eget forbund?

- Nei, det jeg sa om det gjelder.

- Hvilket ansvar har du som et forbilde for mange kristne når det gjelder å formidle holdninger som går i retning av økt respekt for homofile?

- Jeg har som andre et ansvar for å markere menneskeverd uansett hva slags legning de har.

- Hvordan har du gjort det i denne saken?

- Det får andre bedømme.

- Er det ikke gjennom holdningene til konkrete saker om diskriminering som dukker opp at en politisk leder må bevise hvor han står?

- Jo, og særlig i forhold til de sakene man kan og bør gjøre noe med. Jeg mener at vi som politikere ikke skal regulere slike forhold.

- Hva tror du folk tror du mener om Misjonsforbundets diskriminering?

- Det har jeg ingen interesse av å spekulere i.

Grunnen til at Dagfinn Høybråten gikk i strupen på Ap-leder Jens Stoltenberg i går, var at Ap's Trond Giske før helga ba justisminister Odd Einar Dørum svare på hvor langt en organisasjon kan gå i å velge hvem som kan bli medlemmer. KrF-lederen kalte Ap totalitært og trakk igjen fram Karita Bekkemellem Orheims trussel om å ta fra Misjonsforbundet statsstøtten. Stoltenberg avviste at Ap vil straffeforfølge meninger partiet ikke liker, men påpekte at også regjeringspartiene Venstre og Høyre støttet en slik avklaring. Han slo samtidig fast at han ikke støtter Bekkemellem Orheims forslag.

HOMO-MARATON: - Ap er totalitært fordi de antyder straffereaksjoner mot et trossamfunn, mente KrF-leder Dagfinn Høybråten, mens Ap-leder Jens Stoltenberg kalte Høybråten holdningsløs fordi han ikke vil mene noe om diskrimineringen av homofile i eget forbund.