Taushet er gull

I Norge er det forholdsvis sjelden at sannheten blir henrettet på åpen gate. I stedet kveler vi den i en stille bakgate.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SIST LØRDAG hadde journalisten og filmprodusenten Erling Borgen en lukket visning av dokumentarfilmen \'Et lite stykke Norge\'. Gjennom sju konkrete eksempler forteller filmen historien om hvordan Norge er langt mer involvert i krig, borgerkrig, tortur og terror enn hva politikerne forteller og mediene melder. Det handler om den særnorske dobbeltrollen som fredsmekler og krigsprofitør. Blant eksemplene som løftes fram er at både norske marinefartøyer og rederiet Wilh. Wilhelmsen har spilt viktige roller i transporten av krigsmateriell til Irak. Videre at Norge tjente 17 mill. kroner på å leie ut radarutstyr til invasjonen av Irak og at radarene var sentrale i å utpeke bombemål. At Dyno Industrier leverer eksplosiver til Hellfire-raketter som bl.a. brukes mot sivile mål på Vestbredden. At norskproduserte utskytingstårn var en del av krigsmateriellet som avfyrte klasebomber i Irak. Og ikke minst at Aker Kværner har utført 327 oppdrag på Guantanamo-basen.

INGEN KAN SI at dette har blitt tiet i hjel. Bl.a. har Dagbladet, Klassekampen, Vårt Land og Dagsrevyen hatt artikler eller innslag med utgangspunkt i Borgens film. Her har det bl.a. kommet fram at SVs Ågot Valle vil ta initiativ til en offentlig gransking av hva den forrige regjeringen gjorde under Irak-krigen. Jussprofessor Ståle Eskeland har uttalt at riksadvokaten bør sette i verk etterforskning for å klarlegge om Aker Kværner har medvirket til tortur på Guantanamo-basen. Amnesty International har reist spørsmål om eksportforbudet av våpen til land som Israel kan sies å være effektivt så lenge det kan omgås gjennom salg til USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer