Taushet om løslatelsen

Norske myndigheter har lagt lokk på de avtaler som er inngått i Makedonia for å få den norske kapteinen Audun Vestli løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheters behandling av saken overfor media har også vært forvirrende og lite oppklarende. Da Dagbladet i går tok kontakt med Utenriksdepartementet om saken, ble det gitt beskjed om at dette var en sak mellom NATO og makedonske myndigheter.

Men i NATO-hovedkvarteret i Brussel svarer man at detaljene i avtalen om løslatelsen er et norsk anliggende.

Økonomisamarbeid

Ved ny henvendelse til UD ble Dagbladet henvist til Forsvarsdepartementet. Der fikk Dagbladet beskjed om at det ikke hadde denne saken til behandling, men at UD kan uttale seg.

I mellomtida sendte NTB ut en melding om at norske myndigheter hadde tilbudt Makedonia en avtale om styrket økonomisk samarbeid i forbindelse med forhandlingene om å få frigitt den norske kapteinen. Ifølge NTB er det statsekretær Janne Haaland Matlary i Utenriksdepartementet som skal ha tatt opp spørsmålet om utvidet økonomisk samarbeid med den makedonske viseutenriksministeren Boris Trajkovski.

- Ikke riktig

- Det er ikke riktig, sier UDs pressetalskvinne Hanne Marie Kaarstad til Dagbladet.

- Men hva inneholder den avtalen man har inngått for å få kaptein Vestli løslatt?

- Det er NATO som må ta stilling til hvilke kommentarer som skal gis ettersom dette er et forhold mellom NATO og makedonske myndigheter.

- NATO-hovedkvarteret henviser til norsk UD?

- Vi har kontakt med NATO og det er enighet om at vi ikke skal kommentere dette.

- Gjelder det også den norske delen av avtalen, som for eksempel eventuelle erstatningskrav etter ulykken?

- Vi står fast ved våre forpliktelser, og sivile erstatningskrav vil bli behandlet etter regelverket. Når det gjelder spørsmålet om forhandlinger om styrket økonomisk samarbeid som statssekretær Janne Haaland Matlary skal ha ført, så er ikke det riktig. Ikke på noe tidspunkt har det vært ført slike forhandlinger, sier Hanne Marie Kaarstad.