Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tajik savner Høyre i abortdebatten

- Tausheten er vanskelig å forstå

Mens tusener skal demonstrere mot endringer i abortloven, savner Ap-nestleder Hadia Tajik kvinnene i Høyre.

- BØR KVINNE SEG OPP: - De bør kvinne seg opp, sier Hadia Tajik om det hun mener er tause Høyre-kvinner i debatten om mulige endringer i abortloven. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- BØR KVINNE SEG OPP: - De bør kvinne seg opp, sier Hadia Tajik om det hun mener er tause Høyre-kvinner i debatten om mulige endringer i abortloven. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vil oppfordre Høyre-kvinnene til å ta større plass i den offentlige debatten om abort. Det tror jeg både Høyres velgere og alle som er direkte berørt kunne trenge, sier Tajik til Dagbladet.

Det skapte heftig debatt da statsminister Erna Solberg (H) åpnet for å forhandle med KrF om endringer i abortloven. Det skjedde rett etter et utspill fra KrFs Kjell Ingolf Ropstad, som hadde hatt samtaler med Høyres pressesjef om saken.

Solberg har nærmest avfeid kritikken.

- Det Erna Solberg nå beskriver som retorikk, polemikk og politiske aksjoner er i realiteten det samme som Høyre-kvinnene påpekte under landsmøtet i 2013. Ordbruken er lik, sier Tajik.

- Uforståelig taushet

Mens tusener forbereder seg til lørdagens demonstrasjoner mot endringer i abortloven, etterlyser Tajik tydeligere tale fra flere enn dem som i Høyre alt har flagget sin mening.

Hun etterlyser tydeligere tale fra flere enn dem som i Høyre alt har flagget sin mening.

- De bør kvinne seg opp. Når vi er enige om saken, er det spesielt vanskelig å forstå den tausheten som Høyre-kvinnene har valgt. Helt konkret vil jeg utfordre statsrådene Monica Mæland og Linda Helleland, som jeg vet har sterke meninger om disse spørsmålene, sier Tajik.

Nå får hun svar på tiltale, fra Høyres stortingsrepresentant Margret Hagerup.

- Vi har vært tydelig på hva Høyres politikk er og at kvinners rettigheter ikke skal svekkes. En forutsetning for å diskutere med KrF det mange opplever som et diskriminerende element med abortloven paragraf 2c, er at kvinners rettigheter ikke skal svekkes, kommenterer Hagerup i en e-post til Dagbladet.

Kontrast

Tausheten blant Høyre-kvinner står i kontrast til debatten som partiet hadde på sitt eget landsmøte for fem år siden. Her tok kvinne etter kvinne ordet og framførte det som til forveksling ligner opposisjonens argumenter i dag, kunne Dagbladet fortelle fredag.

- Jeg mener at Høyre verken bør eller skal innskrenke kvinners rett til abort. Vi har en lovgivning som fungerer og som har fungert i en årrekke, sa Monica Mæland (H) fra talerstolen i 2013.

- Endrer du loven, så endrer du óg praksis. Hvis det er slik at alvorlig sykdom ikke skal være et selvstendig abortkriterium, så er det en innskjerping av loven. Det mener jeg man må være ærlige og si, sa Mæland.

På spørsmål om hun fremdeles mener dette, skriver statsråden følgende på e-post til Dagbladet:

- Mitt syn på dette er både kjent og uforandret. For øvrig har jeg tillit til at partiledelsen håndterer de kommende forhandlingene på best mulig måte.

Hadia Tajik har følgende forklaring på at det kun er en håndfull kvinner i Høyre som denne gang har uttalt seg kritisk om abortforhandlingene som statsministeren har invitert til:

- Det kan være at Høyre-kvinnene frykter at de svir av politisk kapital og skader sitt omdømme internt ved aktivt å ta til motmæle. Men noen saker er det verdt å kjempe for, selv om det skulle koste internt, sier hun.

Tajik fortsetter:

- Dette er et svært viktig spørsmål av stor betydning for enkeltmennesker i en sårbar situasjon. Dette er ikke hvilken som helst sak, der man som politiker kan forhandle og inngå kompromisser.

Ikke tause

Tajik avviser at de også i Ap og SV satt ganske stille i båten før KrF endelig hadde valgt side.

- Vi sa veldig tydelig ifra om at det ikke er aktuelt for oss å forhandle om endringer i abortloven. Vår posisjon har vært kjent i flere tiår, det er Høyre som ved Erna Solbergs uttalelser åpner for å gå bort fra eget partiprogram, sier Ap-nestlederen.

Hun er på reise i Telemark i dag og benytter anledningen til å gå i demonstrasjonstog og holde appell i Porsgrunn.

- Hovedbudskapet mitt er at regjeringen ikke må røre abortloven, sier hun.

Hagerup mener Høyres standpunkt er klart:

- Erna Solberg har sagt at forutsetningen for å diskutere paragraf 2c med KrF er at kvinners rettigheter ikke skal svekkes. Jeg har tillit til at partiledelsen leverer på det i en eventuell forhandling med KrF.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!