Taushetsplikt hindrer film om tyskerjenter

Regler om taushetsplikt har skapt hindringer for en planlagt dokumentarfilm om statens interneringsleire for tyskerjenter i årene 1945-1946.

TVANGSKLIPPING:  Norske jenter med tyske kjærester etter 2. verdenskrig ble tvangsklippet etter frigjøringen. Foto: 

Faksimile St. Hallvard
TVANGSKLIPPING: Norske jenter med tyske kjærester etter 2. verdenskrig ble tvangsklippet etter frigjøringen. Foto: Faksimile St. Hallvard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Medieviter og journalist Lena-Christin Kalle har i over ett år forsøkt å få innsyn i arkivmateriale fra Hovedøya interneringsleir for tyskerjenter. Dette var den største av cirka 40 slike leire som ble etablert for å internere norske kvinner som hadde hatt kontakt med tyske soldater under krigen.

I Riksarkivet finnes cirka 1.800 kort og sju arkivbokser med saksmapper om kvinner som var internert på Hovedøya i Oslofjorden. Riksarkivaren har avslått å gi Lena-Christin Kalle innsyn i dette materialet. Begrunnelsen er at det er tale om personopplysninger underlagt taushetsplikt. En klage til Kulturdepartementet har ikke ført fram.

- Må løftes fram

Lena-Christin Kalle sier til NTB at hvis hun hadde fått innsyn, ville arbeidet med filmen nå ha vært i gang. Foreløpig er prosjektet «lagt på is». Men hun arbeider fortsatt med å få innsyn i arkivmaterialet.

Hun mener at det ikke kan være riktig å holde tilbake «dokumenter om overgrep som den norske staten har begått».

- Behandlingen av disse kvinnene må bli løftet fram, sier hun.

14.000 kvinner

I en prosjektbeskrivelse viser Lena-Christin Kalle til forskning som tyder på at så mange som 14.000 kvinner kan ha vært internert i de statlige interneringsleirene, noen av kvinnene i opptil et halvt år. I leiren på Hovedøya var det 1.100 innsatte, blir det opplyst.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer