- Taushetsplikten mer til hinder enn hjelp

Marius Helland Sjømæling (25) er vokst opp med en ruset mor, og mener hjelpeapparatet må kunne samarbeide bedre.

VIL HA BEDRE SAMARBEID: Marius Helland Sjømæling mener taushetsplikten er til hinder for at de forskjellige etatene kan samarbeide for å hjelpe barn som vokser opp i familier med rus. —Barnevernet hjelper barna, og sosialetaten hjelper foreldrene, Men man skreddersyr ikke noe tilbud for familien, mener han. Foto: HENNING LILLEGÅRD
VIL HA BEDRE SAMARBEID: Marius Helland Sjømæling mener taushetsplikten er til hinder for at de forskjellige etatene kan samarbeide for å hjelpe barn som vokser opp i familier med rus. —Barnevernet hjelper barna, og sosialetaten hjelper foreldrene, Men man skreddersyr ikke noe tilbud for familien, mener han. Foto: HENNING LILLEGÅRDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

—Det er helt latterlig at ikke fastlegen og barnevernet kan snakke sammen når man kjenner til rusproblemer i en familie. Eller at en lærer ikke skal kunne ha en ordentlig samtale med en barnevernspedagog, sier Marius Helland Sjømæling, som i dag er generalsekretær i Ungdom mot Narkotika.

Han ble født inn en familie der mor ruset seg, og fikk ikke hjelp før han var åtte år.
Barnevernet visste
— Barnevernet visste om problemet fra jeg var fem-seks år, men det ble ikke iverksatt tiltak før jeg var åtte. Da ble jeg tatt ut av hjemmet fordi en venn av mamma satte en overdose hjemme. Problemet er at barnevernet jobber mer brannslokkende enn forebyggende, og mamma og jeg fikk aldri tilbud om noe hjelpetiltak sammen, sier Helland Sjømæling.

Moren ble sendt på rehabilitering for ikke å miste gutten sin for godt. I dag er hun død.

Vil endre taushetsplikten
Barnevernet hadde litt kontakt med skolen mens han gikk på barneskolen, men null kontakt på ungdomsskolen og videregående. Her fikk han lite forståelse for sine problemer.

— Da måtte jeg selv ha kontaktet PPT, og bedt barnevernet om fritak fra taushetsplikten. Det er for mye å forlange av et barn. Jeg føler at i veldig mange tilfeller er taushetsplikten mer til hinder enn til hjelp, og vi er nødt å spørre oss hvorfor har vi den og hvem har vi den for?

- Selvsagt er det viktig med et personvern, men det jeg mener at barnekonvensjonen som må stå øverst. Alle barn har rett til å bli involverte, og barn har rett på en trygg oppvekst. Da kan ikke taushetsplikten stå i veien, sier Helland Sjømæling.