Tautrekking i Stortinget om kuttliste

Budsjettspillet fortsatte i Stortinget i formiddag, med regjeringspartiene og Høyre i sentrum for tautrekkingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rett etter klokka 12.00 la regjeringspartiene fram forslag til nedskjæringer på rundt 1,5 milliarder kroner i statsbudsjettutgiftene, for å få Høyre med på å støtte andre sentrums-hjertesaker.

 Stortingets finanskomité møtes på ny i ettermiddag.

Noen utgifter ned

Arbeidsledigheten går ned, og regjeringen ønsker nå å flytte en snau milliard ikke-brukte kroner avsatt til arbeidmarkedstiltak i år til neste års budsjett.

 Videre har sentrum spilt inn 400 millioner kroner ekstra i økt utbytte fra Statoil, og reduksjon i 1998-bevilgningen til Statsbygg med 100 millioner kroner.

  Høyre skal nå svare om disse utgiftskuttene/ inntektsøkningene er tilstrekkelig til at partiet kan støtte sentrums hjertesaker: Mer minstepensjon og kontantstøtte. Trolig blir det flere forhandlingsrunder framover.

Blandet reaksjon

Frp, som allerede har nådd fram til enighet med regjeringen om visse sider ved budsjettet, har knapt innvendinger mot de kutt-forslagene som ble lagt fram tidlig i dag.

  - Skjermes justis, helse, omsorg og forsvar er dette akseptabelt, sier finans-talskvinne Siv Jensen. Men hun advarer mot å inndra enda mer midler fra Statoil.

  Arbeiderpartiets finanspolitikere kritiserer imidlertid regjeringen for ikke å klare å ta beslutninger om virkelige nedskjæringer på andre poster for å få plass til sine prioriterte mål.

(NTB)