GAVE: Taxfreeordningen koster 5,6 milliarder kroner i året, ifølge undersøkelse. Foto:  OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
GAVE: Taxfreeordningen koster 5,6 milliarder kroner i året, ifølge undersøkelse. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer

- Taxfree er en gave til rike byfolk

Taxfreeordningen koster fellesskapet 5,6 milliarder kroner i året. Det kommer først og fremst urbane folk med lang utdanning og høy lønn til gode, viser en undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Den nasjonale reisevaneundersøkelsen som viser at personer med høy lønn og lang utdannelse er taxfreeordningens desiderte vinnere, skriver Klassekampen.

Solberg-regjeringen anslår i statsbudsjettet for 2015 at staten går glipp av 5,6 milliarder kroner som følge av at utenlandsreisende kan kjøpe alkohol og tobakk avgiftsfritt på norske flyplasser og ferjer.

Reisevaneundersøkelsen fra Transportøkonomisk institutt viser at dét er en gavepakke til lønns- og utdanningseliten i byene: Folk med husholdningsinntekt på over en million kroner har nesten dobbelt så mange utenlandsreiser som personer med under 800.000 kroner i husholdingsinntekt. Samtidig tar byfolk mer enn dobbelt så mange utenlandsturer som folk i distriktene i løpet av et år.

Både Venstre, KrF, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne har ivret for å endre eller avvikle taxfreesystemet. Også i Arbeiderpartiet er skepsisen mot ordningen økende.

Mandag 20. november behandler Stortinget et forslag fra Sp og KrF om å la Vinmonopolet overta driften av taxfreebutikkene på norske flyplasser.

(NTB)