Taxfree-kutt setter fyr på budsjettinnspurten

Med budsjettforhandlingene på oppløpssiden valgte KrF å stemme for et Ap-forslag om å endre taxfree-reglene. Fremskrittspartiet reagerer kraftig og krever omkamp.

NYE REGLER: At regelen om at tobakkskvota kan byttes inn i mer vin forsvinner fra 2020, setter fyr på budsjettinnspurten på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYE REGLER: At regelen om at tobakkskvota kan byttes inn i mer vin forsvinner fra 2020, setter fyr på budsjettinnspurten på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er overkjøring av regjeringens politikk, sier leder Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskrittspartiets Ungdom til Dagbladet.

Han mener dagens regjeringspartier må sørge for å få omgjort vedtaket når forhandlingene med KrF starter. Også Fremskrittspartiets helsepolitiker Åshild Bruun-Gundersen er oppgitt over saken.

- Det er veldig spesielt at KrF hopper på et benkeforslag fra Ap om å redusere taxfreekvota, midt i budsjettforhandlingene og regjeringssonderingene. Frp og KrF står langt fra hverandre i alkoholpolitikken, noe dette er er uttrykk for. Jeg forventet at vår forhandlingsdelegasjon fremmer Frps syn i alle saker, sier Bruun-Gundersen til Dagbladet.

Endret kvote

Det var i forbindelse med et representantforslag fra KrF om «en offensiv og solidarisk alkoholpolitikk» at endringene i taxfreekvoten ble vedtatt.

- Jeg tror ikke dette vil endre folks syn eller ha noen helseeffekt. At man ikke skal drikke alkohol når man kjører eller er gravid, er godt kjent, legger Bruun-Gundersen til.

KrF foreslo opprinnelig å be regjeringen «vurdere en reversering» av endringen som kom i 2014. Den innebar at kundene kan kjøpe opptil seks flasker vin dersom de ikke benytter seg av tobakkskvoten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer