Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taxfree-kutt setter fyr på budsjettinnspurten

Med budsjettforhandlingene på oppløpssiden valgte KrF å stemme for et Ap-forslag om å endre taxfree-reglene. Fremskrittspartiet reagerer kraftig og krever omkamp.

NYE REGLER: At regelen om at tobakkskvota kan byttes inn i mer vin forsvinner fra 2020, setter fyr på budsjettinnspurten på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYE REGLER: At regelen om at tobakkskvota kan byttes inn i mer vin forsvinner fra 2020, setter fyr på budsjettinnspurten på Stortinget. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er overkjøring av regjeringens politikk, sier leder Bjørn-Kristian Svendsrud i Fremskrittspartiets Ungdom til Dagbladet.

Han mener dagens regjeringspartier må sørge for å få omgjort vedtaket når forhandlingene med KrF starter. Også Fremskrittspartiets helsepolitiker Åshild Bruun-Gundersen er oppgitt over saken.

- Det er veldig spesielt at KrF hopper på et benkeforslag fra Ap om å redusere taxfreekvota, midt i budsjettforhandlingene og regjeringssonderingene. Frp og KrF står langt fra hverandre i alkoholpolitikken, noe dette er er uttrykk for. Jeg forventet at vår forhandlingsdelegasjon fremmer Frps syn i alle saker, sier Bruun-Gundersen til Dagbladet.

Endret kvote

Det var i forbindelse med et representantforslag fra KrF om «en offensiv og solidarisk alkoholpolitikk» at endringene i taxfreekvoten ble vedtatt.

- Jeg tror ikke dette vil endre folks syn eller ha noen helseeffekt. At man ikke skal drikke alkohol når man kjører eller er gravid, er godt kjent, legger Bruun-Gundersen til.

KrF foreslo opprinnelig å be regjeringen «vurdere en reversering» av endringen som kom i 2014. Den innebar at kundene kan kjøpe opptil seks flasker vin dersom de ikke benytter seg av tobakkskvoten.

I siste liten kom Ap med et forslag om å reversere hele ordningen, melder NRK. Opprinnelig skulle det skje fra 2019, men det gjorde det vanskelig for KrF å støtte. Men da datoen i stedet ble satt til 1. januar 2020, valgte KrF å stemme for.

- Vi er ikke i regjering ennå, og da kjører vi KrF-politikk. Det skulle bare mangle, sier KrFs nestleder Olaug Bollestad til kanalen.

Advarsler

KrF, Sp, og Ap fikk også flertall for at regjeringen må «innføre en merkeordning for alkoholholdig drikk med helseadvarsler om alkoholforbruk under graviditet og i forbindelse med kjøring».

Heller ikke dette har Fremskrittspartiet særlig sans for. Bruun-Gundersen mener det er symbolpolitikk uten påvist helsegevinst, mens Svendsrud i FpU parerer kvotevedtaket med krav om billigere alkohol - for å motvirke grensehandel:

- Avgiftene må ned til svensk nivå. Sist alkoholavgiftene ble redusert, var da KrF satt i regjering. De bør gjenta egen suksess framfor å nekte folk et par ekstra vinflasker når de er på tur, sier han.

Budsjettinnspurt

Vedtaket i stortingssalen kom samtidig med at budsjettforhandlingene på Stortinget er i innspurten. Regjeringspartiene og KrF har overtrådt sin selvpålagte frist tirsdag morgen, men sier en enighet er nær forestående.

Men voteringen i salen kan skape ny dynamikk i forhandlingene. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad ble bedt om å kommentere saken da han kom til nye budsjettforhandlinger tirsdag ettermiddag, melder NTB.

– Vi er fremdeles ikke i regjering. Vi stemmer for de forslagene vi er for i Stortinget. At det er uenighet i noen saker, tror jeg er godt kjent for alle, sa han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!