Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taxfree-opprør

Løftebrudd, raser 150 taxfreeansatte på landets største flyplasser og stevner det nye taxfreeselskapet Travel Retail Norway. 1. januar står de fleste av dem uten jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyreisende risikerer å bli møtt med stengte taxfreebutikker. Leder for Luftfartens Funksjonærforening, Asbjørn Wikestad, blir i så fall ikke overrasket. I går var bare halvparten av dagskiftet på Gardermoen på jobb. Resten var sjuke.

- Det blir nok tøffere til uka når flere får beskjed om at de ikke får fortsette, sier en av de ansatte i taxfreebutikken til Dagbladet. Sjøl har han åtte års erfaring i butikken, men ingen jobb etter 31. desember.

SAS-eide Euroshop mistet i sommer konsesjonen på å drive taxfree på de største flyplassene i Norge. Avinor ga konsesjonen verdt sju milliarder kroner over sju år til nyetablerte Travel Retail Norway, TRN, fra og med 2005.

Ble kraftig lurt

Bare 10-15 personer har fått beskjed om at de får fortsette når TRN tar over salget av drikkevarer og kosmetikk. Dette er stikk i strid med det de ble forespeilet da Avinor i sommer ga taxfreekonsesjonen til det tysk-norske selskapet. De ansatte føler seg lurt.

- Står uten arbeid

- Dette er arbeidsrettslig voldtekt. I morgen finpusser vi på stevningen. Folk gråter sine modige tårer. De har hus og gjeld, og trodde jobben var sikret etter de løftene som ble gitt. Medarbeidere med 30 års ansiennitet står uten arbeid, sier Asbjørn Wikestad.

- Hadde situasjonen vært nedtrapping og at arbeid faller bort slik det ellers er i luftfarten, hadde det vært annerledes. Her er det snarere snakk om det motsatte.

I pressemeldingen fra Avinor i juni sa daglig leder Thor Hauge i TRN at «basert på en endelig bemannings- og forretningsplan vil Travel Retail Norway AS gi tilbud til dagens ansatte i SAS Trading om ansettelse hos oss.»

Det nye taxfreeselskapet søker etter 200 personer og har store ambisjoner på Gardermoen, Kjevik, Sola, Flesland og Værnes. Større shoppingområde, bredere vareutvalg og lavere priser, lover det norsk-tyske selskapet.

- Uakseptable vilkår

Wikestad hevder TRN nå ansetter eksterne medarbeidere på uakseptable lønns- og arbeidsvilkår. Daglig leder Thor Hauge i TRN var i går ikke tilgjengelig for kommentar.

Administrerende direktør Randi Flesland i Avinor og styreleder i Oslo Lufthavn AS, mente TRN ga Avinor totalt sett det beste resultatet i anbudsrunden.

Da Dagbladet snakket med Flesland i går, var hun ukjent med situasjonen og frustrasjonen på Gardermoen. Hun var ikke klar over at så mange er sykemeldt.

- Det er trist for dem som er sykemeldt, og heller ikke bra for driften av butikkene og passasjerene, sier Flesland.

Selv har hun ikke noe med ansettelsesprosessen i Travel Retail Norway.

- Vi vil nok se på det

- Vil dere foreta dere noe i sykemeldingssituasjonen?

- Det blir vanskelig for meg å kommentere, siden jeg ikke kjenner til saken. Men hvis situasjonen er slik som Dagbladet opplyser på mandag, vil vi nok se på det og se om det er noe vi kan bidra med.

TAXFREESJOKK: Ved årsskiftet kan de aller fleste taxfreeansatte stå uten jobb. - Arbeidsrettslig voldtekt, raser leder Asbjørn Wikestad i Luftfartens Funksjonærforening.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media