Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taxfree-salg er historie

Etter mye om og men er det nå endelig klart. Taxfree-salg på ferjer og flyplasser i EU forsvinner 1. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere land, blant andre Storbritannia, Frankrike og Tyskland har kjempet hardt i EU-korridorene for å beholde taxfree-salget. En av hovedargumentene har vært at dette tollfrie markedet på grenseposter har skapt mange arbeidsplasser. I 1991 vedtok EU å fjerne salget fra 1. juli i år, men hele tiden har motstanderene av vedtaket fortsatt en kamp for å få det omgjort. De har vært nær ved å lykkes flere ganger, men nå er det klart at kampen er tapt.

Gjelder ikke Norge

Selv om taxfree-salget forsvinner i EU, vil det bli opprettholdt i Norge, og på reiser til Norge og til land utenfor EU.

Så mange som 100 000 arbeidsplasser er i fare som følge av EU-vedtaket, men de fleste regner med at folk likevel vil slå i hjel tid på ferger og flyplasser ved å handle varer. Dermed vil sikkert mange av arbeidsplassene likevel bli opprettholdt.

Diskriminerende

Taxfree-salget er ikke lenger lovlig, fordi EU nå er et ett marked. Hadde de som driver de tollfrie butikkene fått fortsette, hadde det vært diskriminerende ovenfor andre lignende butikker som må betale avgifter til staten.