Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taxfree-salg fortsetter som før

EUs beslutning om å stanse taxfree-salget internt berører ikke Norge. Selv etter 1. juli 1999, når dagens ordning oppheves, kan nordmenn bringe med seg «kvoten» inn og ut av EU-området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolldirektør Frida Nokken mener det har bredt seg en misforståelse om at EU vil avskaffe alt taxfree-salg. Dette er ikke riktig, sier hun, og påpeker at det gamle ordningen vil gjelde for reiser mellom Norge og hvilket som helst EU-land.

Dette betyr at det er fullt lovlig å kjøpe en flaske god spansk vin i en butikk i Madrid eller på flyplassen og ta den med til Norge. Vinen kan inngå i den avgiftsfrie kvoten eller i «ekstrakvoten» på fire liter som ilegges flat beskatning, for tiden kr. 43 per flaske vin.

Du kan med andre ord ta med deg ni flasker vin, tre på den avgiftsfrie kvoten og seks med flat beskatning. Dette vil det ikke bli noen endring på. For EU-borgere blir det derimot ikke anledning til å handle taxfritt mellom reisemål innenfor EU.

Tolldirektør Nokken sier at Norge er bundet av FN-konvensjonen av 4. juni 1954 når det gjelder tollbestemmelser for reisende. Her heter det i artikkel 3 at Norge er forpliktet til å tillate avgiftsfri innførsel av blant annet 200 sigaretter, en flaske vin og en kvart liter brennevin. Den kvarte literen er imidlertid for lengst oppgradert til en hel.

Toll- og avgiftsdirektoratet vil ikke kommentere den dominoeffekt som eventuelt vil inntreffe den dag Sverige må innføre EUs regler for hvor mye svenskene kan ta med seg fra et annet EU-land -- «til eget forbruk», som det heter.

Sverige må i løpet av få år innføre EUs kvoteregler. EU-kommisjonen er ikke innstilt på å forlenge den overgangsordningen som svenskene forhandlet seg fram til i 1994. Den gamle ordningen, med kvoter som er noe større enn det Norge har i dag, kan fortsette fram til 30. juni 2000, men så er det slutt. Deretter må Sverige i løpet av et par års tid rette seg etter det som ellers gjelder i EU. Dette må også Danmark og Finland gjøre.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media