<strong>HAXI SLO TAXI:</strong> Haxi er ikke ulovlig å bruke fordi lovverket ikke dekker en slik app, ifølge høyesterett i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HAXI SLO TAXI: Haxi er ikke ulovlig å bruke fordi lovverket ikke dekker en slik app, ifølge høyesterett i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Taxi-app vant i høyesterett: Ikke ulovlig å bruke i Norge

Haxi vant over påtalemyndigheten. Uvisst hvordan kjennelsen påvirker Uber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Taxi-appen Haxi vant i dag over påtalemyndigheten i høyesterett.

Påtalemyndigheten hevdet Haxi - som formidler kontakt mellom passasjer og sjåfør, men ikke tar betaling - er en ulovlig møteplass fordi den ikke er fysisk.

Høyesterett er enig i at en app ikke kan regnes som et fysisk møtested, men sier dagens lovverk ikke har bestemmelser som gjør appen til en ulovlig møteplass for kunde og sjåfør.

- Det er en klar dom, som sier at dagens lovverk ikke har bestemmelser som gjelder en taxi-app som Haxi. Og da kan man ikke dømmes, sier Erik Ulvesæter i advokatfirmaet Elden.

Forskjellig fra Uber

Han er likevel forsiktig med å trekke paralleller mellom Haxi og Uber.

- Det er store forskjeller mellom de to, blant annet at Haxi bare formidler kontakt, ikke styrer med betaling og slikt, sier han.

Det var tre menn som sto tiltalt for brudd på yrkestransportloven. De har nå vunnet over påtalemyndigheten i lagmannsrett, tingretten og høyesterett.

Mellom to stoler

Kjennelsen fra høyesterett sier at dagens lovverk behøver oppdatering før man kan stenge apper som Haxi, som setter passasjer i kontakt med sjåfører som ikke behøver å ha taxiløyve for å kjøre.

- Kjennelsen slår fast at lovgiver ikke hadde tenkt på muligheten for å bestille transport via app da loven ble laget. Haxi faller dermed mellom to stoler, og bryter per i dag ingen lover.

- Vi konstansterer at vi har fått en avklaring fra den instansen som skal avklare disse spørsmålene. Nå er det opp til lovgiver å vurdere om, eventuelt hvordan, de skal lovregulere slike spørsmål, sier statsadvokat Arvid Malde til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer