Taxi-app vant i høyesterett: Ikke ulovlig å bruke i Norge

Haxi vant over påtalemyndigheten. Uvisst hvordan kjennelsen påvirker Uber.

HAXI SLO TAXI: Haxi er ikke ulovlig å bruke fordi lovverket ikke dekker en slik app, ifølge høyesterett i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HAXI SLO TAXI: Haxi er ikke ulovlig å bruke fordi lovverket ikke dekker en slik app, ifølge høyesterett i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Taxi-appen Haxi vant i dag over påtalemyndigheten i høyesterett.

Påtalemyndigheten hevdet Haxi - som formidler kontakt mellom passasjer og sjåfør, men ikke tar betaling - er en ulovlig møteplass fordi den ikke er fysisk.

Høyesterett er enig i at en app ikke kan regnes som et fysisk møtested, men sier dagens lovverk ikke har bestemmelser som gjør appen til en ulovlig møteplass for kunde og sjåfør.

- Det er en klar dom, som sier at dagens lovverk ikke har bestemmelser som gjelder en taxi-app som Haxi. Og da kan man ikke dømmes, sier Erik Ulvesæter i advokatfirmaet Elden.

Forskjellig fra Uber

Han er likevel forsiktig med å trekke paralleller mellom Haxi og Uber.

- Det er store forskjeller mellom de to, blant annet at Haxi bare formidler kontakt, ikke styrer med betaling og slikt, sier han.

Det var tre menn som sto tiltalt for brudd på yrkestransportloven. De har nå vunnet over påtalemyndigheten i lagmannsrett, tingretten og høyesterett.

Mellom to stoler

Kjennelsen fra høyesterett sier at dagens lovverk behøver oppdatering før man kan stenge apper som Haxi, som setter passasjer i kontakt med sjåfører som ikke behøver å ha taxiløyve for å kjøre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer