Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taxi-gründer: - Kundene blir flådd

Drosjene står stadig mer på tomgang mens taksameterprisene løper løpsk. - Hele markedet er forkludret, mener Roger Dørum Pettersen.

 Blir flådd:  Roger Dørum Pettersen mener taxiprisene er altfor høye. Selv kjører han for Oslo Taxi i påvente av svar fra kommunen om etablering av Økotaxi. Foto: Iván Kverme/Finansavisen.
Blir flådd: Roger Dørum Pettersen mener taxiprisene er altfor høye. Selv kjører han for Oslo Taxi i påvente av svar fra kommunen om etablering av Økotaxi. Foto: Iván Kverme/Finansavisen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Oslo S en vanlig formiddag: Ved Flytogterminalen har nærmere 100 drosjer okkupert hele den store taxiholdeplassen.

Den jevne raklingen fra dieselmotorene avbrytes ifølge Finansavisen med ujevne mellomrom av tuting fra en og annen bil som har vært så heldig å få en passasjer og må bakse seg ut i gatene. Men det skjer stadig sjeldnere. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er drosjemarkedet på vei til bunns i Norge: I 2013 var de bemannede drosjene tomme 64,2 prosent av tiden - 7,7 prosent mer enn året før.

Nedgang på 20 prosent Siden 1996 er antallet årlige taxiturer redusert fra 42 millioner til 33,5 millioner - en nedgang på 20 prosent. På samme tid har både befolkningsveksten og økningen i kjøpekraft vært formidabel.

Vel å merke ikke like formidabel som økningen i taksameterprisene. Bare mellom 2007 og 2014 steg gjennomsnittsprisen pr. kilometer fra 16,56 til 29,15 kroner, altså en økning på 76 prosent, skriver Finansavisen.

- Én ting er at taxiprisene er høye, noe annet er at de er helt uforutsigbare, sier Roger Dørum Pettersen (52) oppgitt.

LES OGSÅ GRÜNDERENS INNLEGG I DAGBLADET 19.11: KUNDENE BETALER 1,5 TIL 2 MILLIARDER FOR MYE

- Tyne mest mulig Han og selskapet Økotaxi har i flere år forsøkt å etablere et billigere alternativ til de fem taxisentralene og 1780 drosjene som i dag opererer i Oslo. Den eksisterende drosjenæringen og Oslo kommune ønsker imidlertid ikke å slippe til flere konkurrenter, og mener det allerede er for mange drosjer i gatene.

- Hver drosjeeier har full frihet til å velge en sentral, og sentralene lokker med høyere priser til drosjeeieren. Dette fører igjen til at prisene øker og at totalmarkedet undergraves ved at kundene blir flådd. Men hver enkelt drosjeeier tenker ikke på dette. Han vet han er en dråpe i havet; det beste for ham er å tyne dette mest mulig, sier Dørum Pettersen til Finansavisen.

Velger bort drosje SSB-statistikken viser resultatet: Oslo-folk velger bort drosjer til fordel for kollektivtrafikk og andre transportløsninger. Styreleder Knut Thomassen i Norges Taxiforbund erkjenner at næringen er inne i en dårlig trend.

- Prisene stiger kraftig mens stadig færre kjører drosje. Har næringen et problem?

- Vi ønsker ikke at det skal være sånn. Men noe problem vil jeg ikke påstå at det er, for vi er tilgjengelig med beredskap 24 timer i døgnet. Og i Oslo er det ingen tvil om at kollektivtilbudet er blitt kjempegodt. Men vi blir stadig pålagt nye utgifter, som plombering av taksametre og slike ting. Dette er ting vi ikke rår over, sier han til Finansavisen.

- Er det ikke en idé å sette ned prisene slik at flere vil kjøre drosje?

- Det er noe vi diskuterer. Det er ikke en god trend vi er inne i, så det er vi nødt til å ta tak i, sier Thomassen til Finansavisen.

Flere nyheter Drosjenæringen føler seg overkjørt av Uber
Uber til Norge onsdag - møter kraftig motstand
Norgestaxi tilbyr fastpris i de største byene

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling