Taxi-sjåførenes hjerner vokser

Britiske forskere har funnet ut at hjernen til taxisjåførene i London vokser mens de jobber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere ved University College London har scannet hjernen til taxisjåfører i storbyen, og har funnet ut at de har en større hippocampus enn mennesker med andre yrker.

Navigering

Hippocampus har tidligere vært koblet til navigasjon hos dyr og fugler. Funnene hos drosjesjåførene bekrefter at den er viktig for denne funksjonen også hos mennesker.

- Det ser ut til å være en klar sammenheng mellom forandringene i hjernen og arbeidet de utfører som taxisjåfører, sier lederen for forskningsteamet, Dr Eleanor Maguire.

Hippocampus har forandret struktur for å bedre kunne behandle den enorme navigasjonserfaringen til drosjesjåførene.

Det var bare i hippocampus at taxisjåførenes hjerne skilte seg fra andres, men forskerne mener oppdagelsen er både viktig og interessant.

- Før trodde man at dersom en voksen hjerne blir skadd er det begrenset hvor mye den er kan formes og hvor stor bedring man kan forvente hos personen, sier hun. Nå ser det ut til at påvirkning fra omgivelsene, slik som hvor stor erfaring man har i navigering, har direkte innvirkning på endringer i hjernen. I framtiden kan vi kanskje bruke denne kunnskapen i rehabiliteringsprogrammer.