Taxikamera en suksess

Etter et års tid med videoovervåking i drosjer, er tallenes tale klar. Av i alt 700 alarmer på ett år, ble bare én utløst i en kameraovervåket bil. Nå tar svenskene etter oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå litt over et år siden norske drosjer begynte med videoovervåking av både sjåfør og passasjerer. Ser du et lite klistremerke på bakruta der det står «videoovervåket», betyr det at dine bevegelser i baksetet behørig blir festet til film.

Viggo Johansen er leder for Oslo Taxi, og er overbevist over at overvåkingen har vært en suksess. Av Oslo Taxis til sammen 1915 biler, er det rundt 300 som har installert kamera.

- Alle bilene har en innebygd alarm, som utløses av sjåføren i nødssituasjoner. I løpet av fjoråret ble det utløst rundt 700 reelle alarmer. Rundt 40 av disse situasjonene var alvorlige, som knivstikking, truing med våpen og ran. Det som er bemerkelsesverdig, er at bare én av alarmene ble utløst i en drosje med kamera, forteller Johansen.

«Snapshots»

Det som ofte omtales som videoovervåking av drosjene, er egentlig ikke mer enn såkalte «snapshots».

- Det er vanlige, digitale bilder som blir tatt når du går inn i og ut av drosjen. Utløser sjåføren alarmen, blir det tatt fortløpende bilder av hendelsesforløpet, sier Johansen.

Preventiv effekt

Ivar Salvesen har hatt kamera i drosjen han kjører i drøyt halvannet år.

- Jeg har absolutt merket at det har blitt roligere i bilen. Jeg føler meg veldig komfortabel, og de fleste passasjerene ser også ut til å sette pris på kameraet. Den preventive effekten er tydelig, og nå kan vi sjåførene føle oss sikre, sier Salvesen, og påstår spøkefullt at han må være en av Norges mest fotograferte menn.

- «Video» er et universelt ord, og blir godt lagt merke til. For litt siden hadde jeg noen fremmedspråklige passasjerer, og plutselig hørte jeg at de nevnte ordet video. Da ble de nervøse, og ba meg stoppe bilen, før de løp av gårde. De hadde neppe reint mel i posen, tipper Salvesen.

Også i Sverige

Det er ikke bare potensielle kriminelle som lar seg avskrekke av kameraene.

- En sein helgekveld jeg var ute og kjørte, kom det en mann inn i bilen med en yngre dame. Da han fikk øye på kameraet, skvatt han til og sa «Faen, de har kamera, vi må ta en annen drosje». Det var neppe kona som holdt ham med selskap, humrer Salvesen.

Frykter du at det eksisterer sensitive taxibilder av deg, kan du føle deg helt trygg - så framt du ikke har gjort noe ulovlig.

- Det er bare i samarbeid med politiet at vi henter ut bildene, så det er ikke noe sjåførene kan ta med seg hjem etter jobb og kose seg med, forsikrer Viggo Johansen.

Etter en fersk rettsavgjørelse i Sverige er nå stockholmstaxiene klare for kameraovervåking.

TRYGG: Ivar Salvesen har kjørt drosje med kamera i halvannet år. - Jeg har absolutt merket at det har blitt roligere i bilen, sier han.