<strong>ØKONOMI:</strong> Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) holder dørene åpne for flere  drosjer i Oslo. Foto: Iván Kverme / Finansavisen
ØKONOMI: Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) holder dørene åpne for flere drosjer i Oslo. Foto: Iván Kverme / Finansavisen Vis mer

- Taxinæringen er overmoden for reform

- De alminnelige markedsmekanismene fungerer ikke nå, mener Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H). Han er positiv til nye konkurrenter som Uber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): Mandag beskrev Finansavisen hvordan drosjeprisene i Norge har steget med 76 prosent siden 2007, samtidig som kundene velger bort drosjene til fordel for buss, trikk og T-bane.

Det skjer på tross av at flere taxisentraler er etablert i de store byene for å sørge for konkurranse.

Problemet oppstår ved at sentralene overbyr hverandre med høyere takster for å tiltrekke seg drosjeeiere, som bidrar med provisjon fra kjøringen. Pristillegget lempes over på kundene, som så forsvinner.

Det får byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), til å reagere.

- Når man regulerer markedet på denne måten, så fungerer ikke de alminnelige markedsmekanismene. Man får ikke effekten av at pris og etterspørsel møter hverandre, sier han til Finansavisen.

- Underlig Den amerikanske taxi- og limousintjenesten Uber etablerte seg i hovedstaden i forrige uke. Mens statssekretær Bård Hoksrud (FrP) i Samferdselsdepartementet har stilt seg på lag med drosjenæringen og avvist at løsningen kan få innpass i Norge, er Berger Røsland mer positiv.

- Det underlige er det politiske vedtaket om hvor mange drosjer man mener det er behov for. Én gang i året må byrådet bestemme dette, sier Berger Røsland.

- Jeg mener grunnleggende at drosjenæringen i Norge er overmoden for betydelig reform. Det gjelder både organiseringen av løyver og sjåfører, samt behovsprøvingen. Dette tror jeg ikke det er noe særlig tvil om.
  - Hva gjør kommunen? - Vi prøvde å få til endringer hos den forrige regjeringen, og den nye har sagt at de vil se på dette. Jeg håper det kommer en revisjon, sier Berger Røsland til avisen.

Flere nyheter Vi har mistet litt troen på landets økonomi
Skatteetaten bommer grovt — for høye boligformuer
De beste Rolex-klokkene gjennom tidene

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer