- Taxisjåfør og grønnsakselger drepte 16 politimenn

Skrev om hellig krig i selvmordsbrev og spanet på politiet i en måned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Under 48 timer før OL starter for fullt i Beijing, og mens de ansvarlige for sikkerheten er på tå hev, kommer det stadig nye detaljer om mandagens terroraksjon i det vestlige Xinjiang.

I avhør skal grønnsakselgeren Abdurahma Azat (33) og Kurbanjan Hemit (28) ha innrømmet at det var de som stod bak angrepet, som drepte 16 politimenn i byen Kashgar, melder det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.


Planlagt i over en måned

I over en måned skal de to ha spanet på politistasjonen, som blant annet huser grensepoliti som vokter Kinas grense mot Kirgisistan og Pakistan.

På dagen da angrepet skjedde, holdt en av mennene øye med politistasjonen og ringte med mobiltelefon for å informere den andre om når de 70 politimennene hadde begynt den faste løpeturen langs en av hovedveiene.

Han som ble varslet satte seg bak rattet på lastebilen som var stjålet dagen før og parkert like i nærheten av politistasjonen.

I stor fart kjørte han i gruppen av politimenn bakfra. Hans medskyldige kastet en hjemmelagd bombe mot politistasjonen og gikk løs med kniv på politimenn som var truffet av lastebilen.

- Hellig krig

GODT PLANLAGT: I avhør skal de to mennene ha innrømmet terrorangrepet og at aksjonen var godt planlagt. Foto: AFP PHOTO/Peter PARKS/SCANPIX
GODT PLANLAGT: I avhør skal de to mennene ha innrømmet terrorangrepet og at aksjonen var godt planlagt. Foto: AFP PHOTO/Peter PARKS/SCANPIX Vis mer

I et testamente en av de uighurske mennene har etterlatt seg, står det at angrepet var godt planlagt og del av en hellig krig mot Kommunist-Kina.

- Vi fant testamentet til en av de mistenkte som skrev at angrepet var viktigere enn deres liv eller familiens velstand, til og med sine mødres ve og vel. De måtte gjennomføre jihad, sier kommunistpartiets sjef i Kashgar, Shi Dagang, ifølge den Hongkong-baserte avisa South China Morning Post.

Shi mener de to arresterte står i ledtog med den militante separatistbevegelsen East Turkestan Islamic Movement (ETIM).

Både våpnene og metodene som ble brukt under mandagens angrep skal bære likhetstrekk med tidligere ETIM-aksjoner. ETIM er en gruppe som Kina, med støtte fra USA, fikk ført opp FNs liste over terrororganisasjoner etter 9/11.

Det er bevist at gruppa hadde forbindelser til al-Qaida-treningsleire under Talibans styre i Afghanistan.

På en separat pressekonferanse advarte imidlertid Liu Yaohua, i Xinjiangs sikkerhetsdepartement, mot å knytte mandagens angrep til ETIM.

- Vi har ikke tilstrekkelig med bevis til å kunne si med sikkerhet at det var ETIM som stod bak, sa Liu på en separat pressekonferanse.

- Siste sjanse til destabilisering

Etter en serie busseksplosjoner i den sørlige byen Kunming 21. juli i år, kom en gruppe som kalte seg Turkestan Islamic Party (TIP) med trusler rettet direkte mot de olympiske leker i Beijing.

- Taxisjåfør og grønnsakselger drepte 16 politimenn

TIP utgår etter alt å dømme fra ETIM.

På internett skal gruppen ha lagt ut manualer, som viser hvordan man lager bomber og gjennomfører angrep.

- De sa at Beijing-lekene var siste sjanse til å destabilisere Kina, sa kommunistpartiets sjef i Kashgar, Shi Dagang.

Seniorforsker ved Norsk senter for menneskerettigheter, Koen Wellens, sa etter mandagens angrep til Dagbladet.no, at man må være svært forsiktig med å trekke konklusjoner i noen som helst retning.

Forholdet mellom kommunistpartiet og de åtte millioner tyrkisktalende, muslimske uighurene i Xinjiang er svært anstrengt.

Kineserne mener uighurene driver væpnet selvstendighetskamp og har forbindelser til al-Qaida. Uighurene hevder de kjemper mot en nådeløs assimileringspolitikk med fredelige midler.

Høy beredskap

I Kashgar, så vel som i OL-byen Beijing, er sikkerheten satt i høyeste beredskap.

Men på tross av et vakthold på 110 000 sikkerhetsstyrker og 1, 4 millioner frivillige, lyktes to amerikanere og to briter i 20-åra å bestige en lyktestolpe like ved OLs hovedarena og folde ut et banner med påskriften «One World One Dream Free Tibet».

Aksjonen fant sted i dag morges, samtidig med at OL-fakkelen ankom den kinesiske hovedstaden.