Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taylor flyr i eksil

Visepresident Moses Blah har overtatt makten i Liberia. I landets hovedstad danser tidligere fiender sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare to timer etter maktovertakelsen - samtidig som flyet med Taylor lettet -, seilte tre amerikanske krigsskip med rundt 2000 amerikanske soldater så nær kysten av Liberia at de var synlige fra land. Ifølge en tjenestemann i det amerikanske forsvarsdepartementet er skipene, som fram til nå har befunnet seg lenger til havs utenfor Afrika-kysten, et «kraftig signal» til de stridende partene i Liberia.

Regjeringssoldater og opprørere jublet og danset sammen til musikk fra stereoanlegg på en strategisk viktig bro inn til hovedstaden. Noen hadde palmegrener i hendene - som et symbol på fred. - Ikke flere aper, sang opprørere som hadde samlet seg i gatene - med referanse til Taylor.

Seremoni

Det var like etter klokka 16 mandag ettermiddag at president Taylor overlot makten i Liberia til visepresidenten i landet. Dette skjedde i en seremoni i hovedstaden Monrovia.

- Hvis Gud vil, så kommer jeg tilbake, sa den avgåtte presidenten i sin avskjedstale.

I talen sammenliknet Taylor seg med Jesus.

- Jesus var syndfri. Fordi Jesus døde ble vi frelst. Nå vil jeg være offerlammet, sa Taylor. Han hevder hensynet til befolkningen i Liberia er grunnen til at han går av.

«Jeg kommer tilbake» ble Taylors siste ord i talen.

- Alle tapere

Den nye presidenten startet sitt verv med å be om et øyeblikks stillhet til minne om de som har dødd i krigene som har herjet landet, melder nyhetsbyrået Associated Press.

- La nasjonen leges. La oss alle samle oss som ett folk og jobbe for fred, sa Moses Blah i sin tale etter å ha blitt tatt i ed.

- Er det én ting krigen har lært oss, så er det at den ikke har noen vinnere. Vi er alle tapere, sa den nye presidenten.

Blah skal etter planen styre landet til oktober, da en overgangsregjering skal innsettes.

Flere afrikanske statsledere var til stede under maktovertakelsen. Ifølge CNN måtte de vente en time på den forsinkede sørafrikanske presidenten Thabo Mbeki.

Kledd i en mørk dress ble Taylor kjørt til flyplassen for å ta imot de utenlandske statslederne. Regnet strømmer ned over Monrovia på Taylors siste dag som president.

Jernring rundt presidenten

Nigerianske og sørafrikanske soldater sørget for sikkerheten i presidentboligen hvor maktovertakelsen foregikk. Væpnet med automatvåpen og pansrede kjøretøy skulle de sørge for å avskrekke opprørsgeriljaen fra å angripe før Taylor er ute av landet.

Minst tre afrikanske statsledere var ventet til avskjedsseremonien, deriblant Sør-Afrikas president Thabo Mbeki.

Opprørsgeriljaen har uttalt at de ikke gir fra seg kontrollen over havna før Taylor har forlatt landet. Inntil da må den utsultede befolkningen klare seg uten den humanitære hjelpen som venter.

Vokter kontoret

Moses Blah har sagt at han umiddelbart vil innlede forhandlinger med LURD-geriljaen. Til nå har opprørerne avvist å snakke med Blah som de anser som Taylors nikkedukke. Seremonien ble av sikkerhetsgrunner flyttet til presidentboligen hvor et titall sørafrikanske elitesoldater voktet presidentens kontor.

Taylor etterlater seg en hær av desillusjonerte regjeringssoldater. Mange er bare barn - uten penger og uten en jobb å gå til. De har levd et liv med våpen som til nå har dreid seg om å drepe for en president som er på vei til politisk asylopphold i Nigeria.

De er beryktet for å rutinemessig voldta, rane, torturere og drepe tilfeldig - ofte i tung narkorus. Inntekten har de måttet innhente med våpen. De siste rapportene går ut på at mange har forlatt presidentpalasset og begitt seg mot sentrumsgatene.

Frykter blodhevn

- Nå kan helvete bryte løs, advarer Taylor-talsmann Vaani Passawe til nyhetsbyrået AP.

Han frykter for skjebnen til regjeringssoldatene når opprørsstyrkene inntar sentrum av Monrovia.

- De kan bli stigmatisert, og da kan det bli kaos. Noen må legge press på opprørerne så det ikke det skjer, sier Passawe.

Den vestafrikanske fredsstyrken som etter hvert skal telle 3250 soldater, bygger seg nå opp på basen ved landets hovedflyplass. Det er fryktet at den foreløpig noen hundre soldater sterke styrken, vil være for svak til å fylle maktvakuumet.

Lei av å krige

Hvis opprørerne bestemmer seg for å slakte den beseirede fienden, kan det bli vanskelig å stanse dem. FN mener at det er nødvendig med en fredsstyrke på 15 000 soldater for å sikre freden.

De stort sett ulønnede regjeringssoldatene forlanger penger for å gi fra seg våpnene, og flere truer med å bruke AK-47-geværene for å tilrane seg det de trenger. Soldatene er slitne etter å ha blitt beleiret i hovedstaden i to måneder. Borgerkrigens siste runde har vært i tre år.

- Vi vil at Taylor skal dra. Alle er slitne av å slåss i denne krigen, sier regjeringssoldat James George (18) til AP.

Kan slippe rettssak

Flere frykter at Taylor vil fortsette å skape problemer fra sitt asyl i Nigeria, og den 55 år gamle presidenten truet selv i nattas tale med at han ønsker et politisk comeback en gang i framtida.

De første flyttelassene er allerede på vei til Taylors privatbolig til den nigerianske jungelbyen Calabar hvor tre hus venter på den avgåtte presidenten og følget hans. Fordi landet ikke har noen utleveringsavtaler, slipper trolig Taylor å svare for krigsforbrytelsene i Sierra Leone som han er tiltalt for. Den internasjonale arrestordren og FN-forbudet mot å reise, gjør at han må belage seg på å tilbringe resten av livet i Nigeria.

<B>SØRGER FOR SIKKERHET: Sørafrikanske soldater har tatt over bevoktningen rundt presidentboligen. Et hundretall sørafrikanere er på vakt i hovedstaden Monrovia.
REISER: Dette bildet viser at eks-president Charles Taylor er på vei vekk fra Liberia. Foto: AFP/SCANPIX
<B>HYLLET PRESIDENTEN: Sang- og dansgruppa opptrådte utenfor Taylors hjem for å støtte ham i hans siste timer som statsleder. Kvinnene er medlemmer av Taylors parti.
<B>OVERTOK ANSVARET: Mandag ettermiddag ble Liberia Moses Blahs problem. Opprørerne godtar ham ikke som landets rette leder, og har til nå avvist å forhandle med ham.
<B>FLYKTER FRA KRIGEN: En gutt selger mat på Samuel Doe stadion hvor tusenvis av flyktninger har søkt tilflukt. Hjelpeorganisasjoner anslår at omtrent samtlige av landets 3 millioner innbyggere har vært på flukt i løpet av den 14 år lange borgerkrigen.
NÆRT: Tre amerikanske krigsskip seilte svært nærme land utenfor kysten av Monrovia like etter at flyet med Charles Taylor hadde tatt av mot Nigeria. Foto: SCANPIX
BITTER AVSKJEDSTALE: President Charles Taylor påstår at opprørerne er finansiert og væpnet av USA. - Jeg gir meg nå av kjærlighet til folket, sa Taylor og sammenlignet seg med Jesus og hans rolle som offerlam.
<B>FRYKTER COMEBACK: Mange liberianere tror ikke Taylors krigsregime er over før han er ute av landet. Selv da sier mange at de ikke er sikker på at de er kvitt ham for godt.
<B>VINNER TIL SLUTT: En ung LURD-soldat rengjør geværet mens han vokter en av de viktige broene som binder havna til Monrovia.