Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taylor ved veis ende

Tre millioner ble drept i borgerkrigene i Liberia og Sierra Leone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at han på mystisk vis unnslapp i Nigeria, men så kom til rette igjen, ble en av Afrikas mest notoriske ledere de siste tiårene, Charles Taylor, stilt for retten ved den FN-ledede krigsforbryterdomsstolen i Sierra Leone i dag.

Taylor ble president i det lille afrikanske landet Liberia i Vest-Afrika i 1997. Han blir regnet som hovedansvarlig for de blodige borgerkrigene i Liberia og Sierra Leone på 1990-tallet. Taylor flyktet til Nigeria i 2003, og har oppholdt seg der til han ble utlevert til Sierra Leone i forrige uke.

Ifølge nyhtesbyrået APs Afrika-redaktør, Michelle Faula, omkom tre millioner mennesker i borgerkrigene på 90-tallet.

Elleve anklager

Taylor, som nå er 58 år gammel, er anklaget for elleve forhold. Blant annet skal han ha stått bak massemord, voldtekt, tortur av sivile, i tillegg til å sette fyr på hus, plyndring av eiendom, og ikke minst å ha brukt barnesoldater i krigen.

- Jeg gråt da, og jeg gråter nå, når jeg trekker minnene om grusomhetene fra konflikten frem fra skyggene, skriver Michelle Faula, og ser tilbake på den tiden da hun var korrespondent for AP i Vest-Afrika.

Slik skildrer hun møtet med Taylor, som kom fra Elfenbenskysten, ble betraktet som en frigjører og tok makten fra diktatoren Samuel Doe:

- Landsbyboere viftet med palmeblader og sang ut sin beundring for Taylor første gang jeg traff ham. Det var på en vill reise bak linjene til opprørerne i Liberia, som begynte med en hemmelig kryssing av St. John-elven. Det var i mai 1990. Fem måneder senere startet Taylor sin invasjon i Sierra Leone fra Elfenbenskysten, forteller hun.

FOR RETTEN: Den fryktede ekspresidenten i Liberia, Charles Taylor, ble stilt for krigsforbryterdomsstolen i Sierra Leone i dag. Foto: Nic Bothma/EPA
FOR RETTEN: Den fryktede ekspresidenten i Liberia, Charles Taylor, ble stilt for krigsforbryterdomsstolen i Sierra Leone i dag. Foto: Nic Bothma/EPA Vis mer

Blodbad

Faula fortsetter:

- Den skjeggete, vennlige økonomen ble sett på som en frelser da han kom. Men jeg merket meg at Taylor, som hevdet å være kristen kikegjenger, senere baptistpredikant under Guds befaling, hadde på seg to amuletter. En av geriljasoldatene hans fortalte meg at det var «svart magi», som skulle beskytte bæreren mot kuler.

- Taylor ble aldri såret i krigen som begynte i Liberia og spredte seg til nabolandet Sierra Leone. Men blodbadet han startet drepte tre millioner mennesker, flere hakket ihjel av macheter enn drept av kuler. 40 000 døde av sult i løpet av Taylors første beleiring av Monrovia. I Sierra Leone var varemerket til opprørerne han trente å kutte av folks lemmer, og spørre ofrene om de ville ha korte eller lange «ermer» før overgrepene.

Taylor er framfor alt kjent for å ha trent en stor hær av barnesoldater, til da ukjent i afrikansk sammenheng, hevder hun:

- Hæren av barnesoldater, noen så små som syv år gamle, ble hans varemerke. Med røde rullende øyne, dopet på narkotika, og med våpen lengre enn dem selv. «Åpn opp porten!», ropte de til sjåførene de stoppet ved de provisoriske veisperringene sine, og som ga dem penger og sigaretter. Jeg var sikker på at Elisabeth Blunt, BBC-korrespondenten, ville få oss drept siden hun alltid insisterte på å gi dem kaker og godterier isteden. Men de reagerte som barn; med fryd, beskriver Faula.

- Ny æra

Under en måned etter at Slobodan Milossevic ble funnet død i sin fengselscelle i Haag, står Taylor nå anklaget og en celle gjøres klar til ham på samme sted som den jugoslaviske ekspresidenten satt.

Flere snakker nå om en ny æra for det internasjonale rettssystemet, og håper vi ser større mulgheter til å få statsledere som er skyldige i overgrep dømt, noe som har vært svært vanskelig til nå.

- Jeg har ikke tvil om at statsledere, og tidligere statsledere, ikke lenger har immunitet for krigsforbrytelser, sier Richard Gladstone, anklager ved krigsforbryterdomsstolen for det tidligere Jugoslavia, til AP.

LEMLESTET AV OPPRØRERNE: Et 18 måneder gammelt barn fra Sierra Leone, amputert av soldater fra Revolutionary United Front rebels (RUF) i januar 1999.
EKSTREME SIKKERHETS-TILTAK:Taylor\'s tre søstre (f.v.): Awn Blakemore, Edna Carter og Gebia Cassel passerer sikkerhetssjekken på vei inn i rettsalen i Freetown i Sierra Leone i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling