Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Te-lys ødela Anders' hjem

Anders Hauge (37) passet på at alle telysene var slokt før han gikk og la seg. Da han våknet fire timer seinere, sto leiligheten i flammer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har alltid trodd at telys var noe av det tryggeste vi har, men den gang ei. De er jo livsfarlige, sier Hauge.

- Telys er flytende, og kan antenne alle brennbare ting i nærheten av seg. Faren knyttet til telys er dermed større enn ved bruk av andre lys, sier branninspektør Kjetil Bratlie ved Oslo brann- og redningsetat. Det lærte Anders Hauge på den harde måten.

Vekket av naboen

Fredag 4. januar var Hauge alene hjemme, og siden kvelden var både mørk og kald tente han en del telys.

- Ved totida blåste jeg ut alle lysene. Jeg passet på at rommet var helt mørkt, og gikk og la meg, forteller Hauge.

Timer seinere fikk han sitt livs sjokk.

- Jeg våknet av at naboene hamret på døra. Da jeg åpnet døra til stua ble jeg møtt av en vegg av svart, kvelende røyk. Da skjønte jeg at leiligheten sto i brann, sier Hauge.

37-åringen handlet raskt og etter et kvarters desperat kamp klarte han å slokke flammene.

Kvitteringen brant

Ifølge skaderapporten til forsikringsselskapet skyldtes brannen «eksplosjon i granitt lysestake med telys». Siden Hauge hadde kjøpt telysene på IKEA ba han møbelgiganten betale egenandelen på forsikringen og nye møbler.

IKEA skyldte først på telysholderen. Da Hauge forklarte at denne holderen hadde fungert fint i ti år, ba møbelgiganten om bevis for at telyset var kjøpt hos dem.

- Vi mener det er usikkert om lysene var kjøpt hos oss, sier informasjonssjef i IKEA Camilla Lindemann.

- Det står ikke IKEA noe sted på deres telys. Hvordan skal kunden kunne bevise at telyset kommer fra dere når hjemmet har brent?

- Selv om det viser seg at vi har solgt produktet, mener vi det er lite som kan lastes IKEA i dette tilfellet. Vi mener det ikke var noe feil på vårt telys, og vår advokat har derfor kommet fram til at kravet bør avvises, sier Lindemann.

STO I STEIN: Telyset til Anders Hauge sto tilsynelatende trygt plassert i en steinholder. Likevel antente lyset leiligheten. - Nå skyr jeg telys som pesten, sier Hauge.