Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Tea Party-kronprinsen» seiler opp som favoritt. Er mot abort etter voldtekt og incest

Marco Rubio er på alles lepper som den moderate kandidaten i nominasjonskampen i USA.

SEILER OPP: Marco Rubio hadde en knallsterk sluttspurt i Iowa, og havnet som nummer tre etter nominasjonsmøtene. I New Hampshire ligger han an til en andreplass bak Donald Trump, men de fleste anser han som en favoritt i nominasjonskampen sammenlagt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SEILER OPP: Marco Rubio hadde en knallsterk sluttspurt i Iowa, og havnet som nummer tre etter nominasjonsmøtene. I New Hampshire ligger han an til en andreplass bak Donald Trump, men de fleste anser han som en favoritt i nominasjonskampen sammenlagt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEDFORD, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet): Da Marco Rubio gikk på scenen under et velgerarrangement i småbyen Bedford i New Hampshire søndag kveld norsk tid, var det etter en nedslående debatt i natt på Saint Anselm College bare noen kilometer nordover.

Det hindret imidlertid ikke rundt 700 tilhørere å stille opp på ett av Marco Rubios seks arrangementer i dag, før tirsdagens primærvalg i New Hampshire.

«Tea Party-kronprinsen» Den 44-årige Florida-senatoren hadde med seg kona Jeanette og deres fire barn opp på scenen.

- Dette er kona mi. Vi har vært gift i 17 år, og Gud har velsignet oss med fire vakre barn, sa Rubio til stor jubel.

Rubio er blitt framstilt som en «moderat» og etablert Republikaner i årets valgkamp. Det på tross av at han tidligere var kjent som «Tea Party-kronprinsen», den erkekonservative bevegelsen med blant annet Sarah Palin. Rubio har også blitt kritisert for å være en politisk kameleon, blant annet etter han var sterkt delaktig i en tverrpolitisk avtale om ulovlige innvandrere, mens han i valgkampen har strammet budskapet om innvandring kraftig inn.

En av forklaringene på Rubios apell blant sentrums-republikanere, er de ytterliggående kandidatene Ted Cruz og Donald Trump, og det faktum at andre etablerte kandidater som Jeb Bush, John Kasic og Chris Christie så lang har gjort det svært dårlig i valgkampen.

Verdikonservativ Rubio blir derfor i stor grad akseptert av partieliten, samtidig som han appellerer til verdikonservative velgere. Det la han også vekt på under dagens arrangement.

- Vi må vinne dette valget. Det handler om vår identitet. Vanligvis er det et valg mellom konservativ eller liberal. Nå er det en folkeavstemning om vår identitet.

- Det er vanskeligere enn noensinne å videreføre våre verdier. De kommer ikke gjennom dagens populærkultur. Vi må gjenoppbygge de amerikanske verdiene som sterke familier. Uten sterke familier kan vi ikke være et sterkt land, sa Rubio til tilhørerne.

Han har gjort det klart at han er motstander av homoekteskap. Dersom han blir valgt president, har han en plan for å reversere USAs høyesterettavgjørelse fra i fjor sommer, som slo fast at homofilt eksteskap er lovlig i alle USAs 50 delstater.

FULLSATT: Forsamlingshuset i Bedford i New Hampshire var fylt til randen da Marco Rubio holdt et av søndagens seks arrangementer før tirsdagens primærvalg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FULLSATT: Forsamlingshuset i Bedford i New Hampshire var fylt til randen da Marco Rubio holdt et av søndagens seks arrangementer før tirsdagens primærvalg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I nattas debatt gjentok han budskapet.

- Jeg tror ikke at det å tro på det tradisjonelle ekteskapet som jeg gjør, betyr at du hater. Det betyr at du tror på institusjonene som har vært til stede i tusenvis av år og som er en viktig hjørnestein i samfunnet. Jeg respekterer at folk mener noe annet, men jeg tror sterkt på at ekteskap bør være mellom en mann og en kvinne, sa han.

Favoritt På den siste meningsmålingen fra universitetet Quinnipiac som viser kandidater mot hverandre i presidentvalget i november, vinner Rubio mot Hillary Clinton, mens han scorer uavgjort mot Bernie Sanders.

Den konservative TV-kanalen Fox har regnet seg fram til at det er over 50 prosent sjanse for at Rubio vinner Republikanernes nominasjon. Det samme viser utregninger fra flere meningsmålinger og institutter.

Samtidig Rubio en imponerende sluttspurt i Iowa, der han havnet bare ett drøyt prosentpoeng bak Donald Trump.

Også de aller fleste politiske analytikere anser Rubio som den største favoritten blant Republikanerne. Blant annet er det ventet at han vil få enda større oppslutning dersom andre etablerte kandidater trekker seg fra valgkampen.
 
Kritisert som abortekstreminst Tidligere Florida-guvernør og presidentbror Jeb Bush, har sagt at Rubio er for «pro life», altså abortmotstander. Også New Jersey-guvernør Chris Christie, har kalt Rubio for abortekstremist og en «gutt i en boble».

Akkurat det spørsmålet adresserte Rubio i kveldens debatt.

- Dette er ikke et politisk spørsmål. Det er et spørsmål om menneskerettigheter, og det er komplisert fordi to konkurrerende rettigheter havner i konflikt. På den ene siden handler det om en kvinnes rett til å velge hva hun vil gjøre med sin egen kropp. På en annen side er det retten til et ufødt menneskelig barn til å leve.

- Jeg må velge hvilken av disse problemene som tar presedens, og jeg har valgt liv, sa Rubio.

Det republikanske partiet er traidsjonelt mot flere former for abort, mens flere av de andre kandidatene tok til orde for at kvinner som ble utsatt for voldtekt eller incest skal få ta abort.

Rubio svarte ikke på problemstillingen i nattas debatt, men er mot abort selv om en kvinne er blitt voldtatt eller er offer for incest. Det eneste unntaket han gjør, er dersom kvinnens liv er i fare. Ifølge CNN vil han imidlertid gå med på abortlover som favner bredere dersom han blir valgt som president, skriver CNN.

- Hillary er ekstremist Han gikk imildertid nådeløst til angrep på Demokratenes favoritt Hillary Clinton i abortspørsmålet.

FAMILIEMANN: Marco Rubio med barna Daniella, Dominick, Amanda og Anthony Rubio på scenen i Bedford i New Hampshire i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAMILIEMANN: Marco Rubio med barna Daniella, Dominick, Amanda og Anthony Rubio på scenen i Bedford i New Hampshire i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Demokratene er ekstremister. Hvorfor spør ikke mediene Hillary Clinton hvorfor hun mener all abort bør være lovlig, selv på termindagen for det ufødte barnet.

Rubio gikk til gjentatte angrep på Barack Obama og Hillary Clinton. Angrepene i retning Clinton er i hvert fall et klart tegn på han allerede posisjonerer seg for presidentvalget, og viser at han har trua på at han selv kan vinne den republikanske nominasjonen.

HILSERUNDE Marco Rubio brukte godt over en halvtime på å hilse på og ta selfier med hundrevis av velgere. Pressen fikk han ikke tid til. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HILSERUNDE Marco Rubio brukte godt over en halvtime på å hilse på og ta selfier med hundrevis av velgere. Pressen fikk han ikke tid til. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer